Potpisali okvirni sporazum o saradnji

Kinezi nadiru u BiH: Žele da grade hidroelektrane, ali i aerodrom

Biznis Klub19.07.19, 15:53h

Kinezi nadiru u BiH: Žele da grade hidroelektrane, ali i aerodrom
Rečeno je da je saradnja moguća ne samo u oblasti energetike, već i saobaćaja, turizma i industrije

 

Predstavnici kompanije China National Aero-technology International Engineering Corporation (AVIC) zainteresovani su za izgradnju tri hidroelektrane na rijeci Bistrici i Janjini, u istočnom dijelu RS, potvrdio je danas ministar energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić.

 

Instalicana snaga tih hidroelektrana bila bi oko 41 megavat.

 

-Kineska kompanija je izrazila interes da bi vrlo brzo mogla da pristupi realizaciji tih projekata - rekao je Đokić, nakon sastanka predstvanika AVIC-a u Banjoj Luci s predsjednikom Vlade RS-a Radovanom Viškovićem te potpisanog okvirnog sporazuma o saradnji.

 

Rečeno je da je saradnja moguća ne samo u oblasti energetike, već i saobaćaja, turizma i industrije.

 

-Predstavnici AVIC-a su ranije izrazili interesovanje da bi zajedno s nama željeli raditi na realizaciji projekta Buk Bijela, Foča i Paunci, za koje je RS usmjerna da ih realizuje s Vladom Srbije i oni će pratiti tu dinamiku, uz mogućnost da se pojave kao partneri i daju svoju ponudu kada oni i druge kompanije budu pozvani da to urade – rekao je Đokić novinarima u Banjoj Luci.

 

U Trebinju su, kaže, obišli lokalitet na kojem je ranije bilo najava o izgradnji aerodroma.

 

-Zainteresovani su da analiziraju sve podatke kako bi možda postali naš partner i da zajedno realizujemo tu investiciju. Svjesni smo da postoje i drugi koji bi željeli graditi aerodrom u Trebinju, ali je ova kineska kompanija veoma specijalizovana za izgradnju aerodroma, jer proizvode i civilne i vojne avione - ustvrdio je Đokić.

 

Predstavnik kompanije China National Aero-Technology International Engineering Corporation Suo Shuhe je istakao da su imali uspješan sastanak u Vladi RS-a te da je razgovarano o projektima hidroenergetike, infarstrukture i drugim investicijama.

 

-Nadamo se početku jedne veoma uspješne saradnje i da će mnogo više kineskih preduzetnika dolaziti u BiH - kazao je Shuhe.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!