Jeste li sklopili ugovor s đavolom

Koristili ste FaceApp? Nemojte se iznenaditi ako vaša fotografija završi na plakatu za kondome ili lijek protiv impotencije

Tehno18.07.19, 10:08h

Koristili ste FaceApp? Nemojte se iznenaditi ako vaša fotografija završi na plakatu za kondome ili lijek protiv impotencije
Računarski stručnjaci već upozoravaju kako bi aplikacija mogla, dugoročno, napraviti više štete nego koristi, no uprkos tome, i dalje ima visoke ocjene na App Storeu i Google Play Storeu

 

Posljednjih nekoliko dana društvenim se mrežama šire fotografije na kojima su korisnici umjetno postarani. Aplikacija FaceApp popularna je ne samo među običnim korisnicima već i među poznatim i slavnima.

 

No iza aplikacije koja je, na prvi pogled, osmišljena samo za zabavu, krije se i ona mračna strana.

 

Advokatica Elizabeth Potts Weinstein na Twitteru je upozorila na uslove korištenja aplikacije u kojima je pronašla zabrinjavajuće informacije.

 

Svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uslove korištenja FaceAppu daju "stalnu, neopozivu, besplatnu i na nivou svijeta" dozvolu za "korištenje, reprodukciju, modifikovanje, adaptiranje, objavu, prevođenje i stvaranje drugih dijela" od vašeg sadržaja.

 

U prevodu, korisnici su FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što god im treba, uključujući i reklame.

 

Ako ste instalirali aplikaciju, nemojte se iznenaditi ako vaša fotografija osvane na nekom oglasnom plakatu za, primjerice, kondome, lijek protiv impotencije ili pak nešto treće.

 

Čak i ako korisnici imaju isključenu opciju pristupa fotografijama pohranjenima na njihovim uređajima, ova aplikacija tu opciju ignorira i pristupa fotografijama.

 

Dodatno bi sve trebalo zabrinuti i činjenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, što znači da su svi podaci poslani u Rusiju. Naime, iza aplikacije koja je dostupna od 2017. godine stoji Yaroslav Goncharov, bivši inženjer Microsofta i Yandexa.

 

Weinstein je upozorila i kako je to direktno kršenje evropske Direktive o zaštiti osobnih podataka (GDPR), prenosi Lola.

 

Računarski stručnjaci već upozoravaju kako bi aplikacija mogla, dugoročno, napraviti više štete nego koristi, no uprkos tome, i dalje ima visoke ocjene na App Storeu i Google Play Storeu.

 

Zato, ako ste je instalisali, preporučujemo da je uklonite sa svog uređaja kako biste zaštitili buduće fotografije i informacije. Ako pak niste, držite se podalje od nje.

 

 

 

(lolamagazin.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!