Incident na Grbavici prekinuli prolaznici

U Sarajevu napali Edvina Kanku Ćudića i vikali 'vođo pedera': Zašto policija nije zatražila fotografiju napadača?!

Hronika16.07.19, 21:53h

U Sarajevu napali Edvina Kanku Ćudića i vikali 'vođo pedera': Zašto policija nije zatražila fotografiju napadača?!
UDIK poziva vlasti u Sarajevu da pronađu počinioce te kazne primjerenom zakonskom kaznom kako u budućnosti ovakvi i slični ispadi ne bi štetili gradu Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini

 

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) obavještava javnost da se danas dogodio još jedan homofobni napad na aktiviste UDIK-a.

 

Kako je danas saopšteno iz UDIK-a, napad se dogodio u 18:15 sati u Grbavičkoj ulici u Sarajevu, pri čemu su četvorica/petorica punoljetnih ili maloljetnih lica napala koordinatora UDIK-a Edvina Kanku Ćudića i još jednog aktivistu.

 

Tom prilikom napadači su uzvikivali: „Vođo pedera“, aludirajući na koordinatora UDIK-a kao organizatora nadolazeće povorke ponosa. Nakon verbalnog napada, NN lica su se zaputila u fizički obračun sa aktivistima, međutim, brzom intervencijom prolaznika napad je spriječen, nakon čega su se aktivisti UDIK-a udaljili sa mjesta događaja. Aktivisti su uspjeli fotografisati napadače. Slučaj je prijavljen u PU Novo Sarajevo, dat je iskaz i fotografija na uvid, ali policija nije zatražila napravljenu fotografiju.

 

Podsjećamo da je koordinator UDIK-a, Edvin Kanka Ćudić, u intervjuu iz aprila 2019. godine nastojao pružiti podršku organizatorima bh. povorke ponosa i istaći važnost ovakvog događaja za bh društvo, što je izazvalo oštre reakcije, a koordinator UDIK-a zaprimio je veliki broj prijetnji sa izričitim govorom mržnje i pozivanjem na linč putem društvenih mreža.

 

Ovim putem, UDIK poziva vlasti u Sarajevu da pronađu počinioce te kazne primjerenom zakonskom kaznom kako u budućnosti ovakvi i slični ispadi ne bi štetili gradu Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još