Okončana vanredna sjednica Parlamenta FBiH

Usvojen zakon o demobilisanim borcima: Evo šta to znači

Front16.07.19, 20:31h

Usvojen zakon o demobilisanim borcima: Evo šta to znači
Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih

 

Usvajanjem Prijedloga novog zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica okončana je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj su odobreni i rebalans ovogodišnjeg budžeta i predloženi zakon o njegovom izvršenju.

 

Zakonom o demobilisanim borcima propisano je 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja a stari su 57 godina i više.

 

Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih.

 

Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

 

Propisana je i javna objava jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

 

Rebalanskom budžeta FBiH za 2019. godinu osigurano je 25 miliona KM za primjenu ovog zakona, koji je potrebno da ga odobri i Dom naroda kako bi bilo omogućno njegovo stupanje na snagu.  

 

Analizom stanja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kroz sistemske evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija sa kojima raspolaže Ministarstvo utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branilaca koji se nalaze u stanju potrebe.

 

Nakon ove vanredne sjednice Predstavnički dom počeo je drugu vanrednu sjednicu na čijem se dnevnom redu nalaze Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o električnoj energiji po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava, kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i dopune finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za ovu godinu, te Odluke o načinu izvršavanja rebalansa finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

 

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o prihvatanju Sporazuma o zajmu između BiH i IBRD za ovu godinu i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Okvirnom sporazumu o zajmu između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH za realizaciju projekta "Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda".

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još