Sud BiH oslobodio nekadašnjeg komandanta Armije RBiH

Ahmet Sejdić oslobođen krivice za zločine u Rudom i Goraždu

Hronika16.07.19, 19:28h

Ahmet Sejdić oslobođen krivice za zločine u Rudom i Goraždu
Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da se optuženi proglasi krivim - kazala je predsjedavajuća sutkinja Mira Smajlović

 

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Republike BiH (ARBiH) Ahmeta Sejdića krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu.

 

Sejdića je nepravosnažnom presudom oslobođen krivice po 11 tačaka za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine, javlja BIRN BiH.

 

- Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da se optuženi proglasi krivim - kazala je predsjedavajuća sutkinja Mira Smajlović.

 

Suđenje Sejdiću je počelo u maju 2016. godine.

 

Nakon tri godine suđenja, u završnim riječima iznesenim u junu ove godine, Državno tužilaštvo je tražilo osuđujuću, a odbrana oslobađajuću presudu.

 

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!