U blizini lokaliteta Gradina kraj Višegrada

Masovna grobnica na Hrtar Gradu krije posmrtne ostatke najmanje četiri žrtve

Hronika16.07.19, 16:41h

Masovna grobnica na Hrtar Gradu krije posmrtne ostatke najmanje četiri žrtve
Ekshumacija na ovom lokalitetu počela je danas, a nakon što je okončana pretraga terena na lokalitetu Gradina koji se nalazi u neposrednoj blizini, a na kojem su pronađene sitne kosti ljudskog porijekla

 

Na lokalitetu Hrtar Grad u općini Višegrad danas je otkrivena masovna grobnica, vjerovatno sekundarnog karaktera. Pretpostavlja se da ona krije tijela žrtava nastradalih 1992. godine na području Višegrada – kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

 

Prvog dana ekshumacije utvrđeno je da se u masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci najmanje četiri žrtve.

 

- U ovom slučaju radi se o žrtvama koje su ukopane na većem prostoru, a proces ekshumacije bit će nastavljen i u narednim danima – navela je Fazlić.

 

Ekshumacija na ovom lokalitetu počela je danas, a nakon što je okončana pretraga terena na lokalitetu Gradina koji se nalazi u neposrednoj blizini, a na kojem su pronađene sitne kosti ljudskog porijekla.

 

Pored predstavnika Tužilaštva BiH i INO-a, ekshumaciji će sutra prisustvovati patolog i antropolozi Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

 

Danas je izvršena i ekshumacija na lokalitetu Ljeskovika, općina Srebrenica, ali nije dala rezultate.

 

Iako su istražitelji Instituta za nestale osobe BiH od nadležnih institucija dobili informaciju o lokaciji na kojoj bi se mogla nalaziti grobnica, one su se pokazale netačnim.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!