Nastavljeno suđenje za smrt studentica u Sarajevu

Pomagač u bjekstvu Sanjina Sefića priznao krivicu i nagodio se: Dobija uslovnu kaznu?

Hronika15.07.19, 13:53h

Pomagač u bjekstvu Sanjina Sefića priznao krivicu i nagodio se: Dobija uslovnu kaznu?
Advokati Kerim Čelik i Tarik Čingić, koji zastupaju optužene Sefića i Alića, usprotivili su se ulaganju određenih dokaza smatrajući da se ne radi o nespornim. Također, Čelik je prije početka ročišta tražio da njegov klijent sjedi do njega, ali mu to nije omogućeno

 

U nastavku obnovljenog suđenja Sanjinu Sefiću, koji se tereti da je 10. oktobra 2016. godine u Ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule studentice Edita Malkoč iz Bosanske Krupe i Selma Agić iz Bugojna, danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu saslušan svjedok Hasan Dupovac.

 

Ovaj pripadnik MUP-a KS-a je odgovarajući na pitanja tužiteljice Jasminke Knežević kazao da ga je radeći na istrazi pomenute saobraćajne nesreće dobio poziv kolege iz Granične policije BiH koji ga je obavijestio da posjeduje saznanja o Sefiću i grupi osoba koji su bili sa njim, a za kojima se tragalo.

 

- Bili su u Rudom, na benzinskoj pumpi Nestro petrol, o čemu sam ja sačinio zabilješku i obavijestio dežurnog tužitelja, kazao je, između ostalog, Dupovac.

 

Prethodno je Vijeće, kojim predsjedava sudija Igor Todorović, prihvatilo da se u spis dokaza uvede više od 20 materijalnih, nespornih, dokaza. Među njima su potvrde o privremenom oduzimanju predmeta od Dine Alića, Sare Sefić, Sauda Nišića, nalaz i mišljenje vještaka Omera Ćemalovića, obdukcioni nalazi stradalih Edite Malkoč i Selme Agić, saobraćajno vještačenje Ševala Kovačevića, fotodokumentacija MUP-a KS-a od 24. oktobra 2016, vještačenje mobilnih kartica....

 

Advokati Kerim Čelik i Tarik Čingić, koji zastupaju optužene Sefića i Alića, usprotivili su se ulaganju određenih dokaza smatrajući da se ne radi o nespornim. Također, Čelik je prije početka ročišta tražio da njegov klijent sjedi do njega, ali mu to nije omogućeno.

 

- To je naša sigurnosna procjena. Ne može, kratko mu je kazao pripadnik Sudske policije FBiH. Čelik je na to odgovorio: "Pa nije terorista".

 

Naredni pretres je zakazan za 2. septembar kada će biti saslušana četiri svjedoka, a tužiteljica Knežević je najavila i preciziranje optužnice. Pojasnila je i to da je Nišić sklopio sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom. Osobođenje nezvanično saznaje da je Nišić pristao da mu se izrekne uslovna kazna.

 

Podsjetimo, u prvostepenom postupku, Sefić je bio osuđen na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

 

Sanjin Sefić se tereti da je Golfom 6, krećući se brzinom od skoro 105 kilometara na sat, prošao kroz crveno svjetlo na semaforu i usmrtio Agić i Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

Nakon što je počinio ovu nesreće, on je pobjegao, ali je ubrzo lociran i uhapšen u Srbiji.

 

Istom presudom, Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić oslobođeni su optužbi za krivično djelo - pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još