Sudija Suda BiH i nekadašnji predsjednik VSTV-a otvoreno

Branko Perić: Ružica Jukić ne zaslužuje da se o njoj razgovara. Toliko neznanja, primitivizma i pokvarenosti do sada nisam vidio

Hronika15.07.19, 08:36h

Branko Perić: Ružica Jukić ne zaslužuje da se o njoj razgovara. Toliko neznanja, primitivizma i pokvarenosti do sada nisam vidio
Ovih dana je objavljen izvještaj o trgovini ljudima gdje se upozorava da nema nikakvih rezultata. Pa o korupciji, dva izvještaja za periode od po tri godine, katastrofalni rezultati. Pa o ratnim zločinima, katastrofalni rezultati

 

Sudija Suda BiH Branko Perić, nekadašnji predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, jedan od najžešćih kritičara stanja u bh. pravosuđu, prisjeća se “zgodne priče iz boljševičkih vremena o ruskom ansamblu u kojem je među četrdeset igrača pet savršenih”, pita zašto su očigledni izvršioci krivičnog djela ostavljeni deset dana na slobodi da se međusobno dogovaraju i potkivaju oko preuzimanja odgovornosti i šta su “moralno posrnuće, nepovjerenje u institucije, nepovjerenje u sistem, nepovjerenje u politiku i političare” drugo nego kraj svega.

 

Izvor: Oslobođenje

 


Trebamo li se sad dok sjedimo i razgovaramo plašiti da će nam upasti, ne znam, SIPA, Sudska policija da nas vode u Tužilaštvo BiH...


PERIĆ: Ma, ne rušimo državu!

 

Ne, ali ugrožavamo rad pravosuđa, kako to kaže Tužilaštvo BiH.


PERIĆ: Mislim da oni ne znaju ni šta pišu ni šta rade. Takve izjave potvrđuju njihovu nekompetentnost za upravljanje institucijom. Sjetite se kako je glavna tužiteljica Gordana Tadić savjetovala novinare.

 

Pažljivo sam pročitao to saopštenje Tužilaštva BiH i ne slažem se sa generalnom ocjenom da je to napad na novinare. Tamo prijete puno šire, istragu najavljuju protiv svakoga ko misli da stanje ne valja.


PERIĆ: Naravno. Oni misle i na mene i sudiju Milana Blagojevića, jer se plaše da će se to javno negodovanje proširiti. Onda ne znaju šta bi. To je rezultat opšteg neznanja i nekompetentnosti ljudi koji upravljaju institucijama. To je opšte mjesto pravosuđa danas. I sve ove tragedije su rezultat toga. Oni su instalirali u najvažnije pravosudne institucije nekompetentne ljude koji su uništili pravosuđe. Vidite to po rezultatima koji se stalno objavljuju. Ovih dana je objavljen izvještaj o trgovini ljudima gdje se upozorava da nema nikakvih rezultata. Pa o korupciji, dva izvještaja za periode od po tri godine, katastrofalni rezultati. Pa o ratnim zločinima, katastrofalni rezultati. Pa izvještaj Joanne Korner... Dakle, međunarodne institucije prave izvještaje koje bi trebalo da pravi Visoko sudsko i tužilačko vijeće jer ono upravlja sistemom. Oni to ne znaju. Oni ne znaju ništa, oni se bave skandalima i stalno proizvode nove skandale.

 

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić napisala je još jedno pismo javnosti i udarila direktno na Vas i sudiju Blagojevića, na vaše moralne i stručne reference. Ja se ne bih baš previše bavio njenim mahalašenjem, ali moram pitati je li Vi stvarno cijelu priču o stanju u pravosuđu pričate samo zato da biste se vratili u VSTV i ponovo bili njegov predsjednik?


PERIĆ: Ružica Jukić ne zaslužuje da se o njoj razgovara. Toliko neznanja, primitivizma i pokvarenosti do sada nisam vidio. Sve što ona zna jesu spletkarenje i insinuiranje da bi se oklevetao neko ko drugačije misli.

 

Kompletan intervju pročitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još