slučaj dobio nove dimenzije

Gulenovci u BiH traže azil: Ako odlučimo da ih isporučimo Turskoj, evo šta će se desiti...

Hronika11.07.19, 12:35h

Gulenovci u BiH traže azil: Ako odlučimo da ih isporučimo Turskoj, evo šta će se desiti...
Za to vrijeme u Turskoj očekivanje da će se osumnjičenima uskoro tamo i suditi

 

Slučaj tzv. Gulenovaca u BiH dobio je novu dimenziju. Nakon optužbi da su povezani s pokretom čiji je osnivač Fetullah Gulen zatražili su azil u BiH. Ako država BiH odluči da trebaju biti izručeni Turskoj, njihovi poznavaoci kažu da neće čekati, već da će sami uzeti kartu u jednom pravcu, prema svojoj zemlji- piše N1.

 

Osobe koje se nalaze u BiH, a traže ih turske vlasti, zatražile su azil. Osumnjičeni su za pripadnost FETO organizaciji, poništene su im putne isprave. Prema riječima ministra sigurnosti, Ministarstvo i njegove nadležne agencije bi trebale pokrenuti jednu vrstu upravnog postupka.

 

"Taj zahtjev za azil ima prioritet. Sami ti državljani su se javljali našim institucijama ovdje da vide šta i kako dalje da se reguliše njihov status ovdje. Uzeli su jednu advokatsku kuću da ih zastupa", izjavio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

 

Iz te advokatske kuće za sada bez istupa u javnost. Prethodno je, kad je riječ o nadležnosti, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ovu temu vezao za entitetski nivo.

 

"Ja želim da kažem da su oni, u pravilu uglavnom nastanjeni na području FBiH, i da je to stvar federalnih organa i procedura i da je to predsjedniku Erdoganu veoma jasno", naveo je Milorad Dodik.

 

Za to vrijeme u Turskoj očekivanje da će se osumnjičenima uskoro tamo i suditi.

 

"Što se tiče Bosne, navodi u medijima u Turskoj djeluju prilično optimistično. Generalna percepcija u Ankari je da, s obzirom na srdačne odnose između dvije zemlje, očekuje se pozitivan ishod. Kada posmatrate borbu protiv terorizma u Turskoj, FETO je jedan od glavnih prioriteta na dnevnom redu. Erdogan se u ponedjeljak sastao sa sva tri člana Predsjedništva BiH i imamo dojam da je bilo mnogo slaganja na tim sastancima", kazao je Hasan Abdullah, turski novinar.

 

Ako ga je bilo, onda to proizvodi velike strahove, kaže prvi ambasador BiH u Turskoj, Hajrudin Somun.

 

"Strah me je da se ne podilazi nekim vladama na osnovu prijateljstva. Ako se bude podilazilo onda se krše međunarodna pravila što nije u interesu tog prijateljstva."

 

Novinar Orhan Hadžagić smatra da bi ponižavajuće bilo za agencije u BiH da se neki ljudi bave terorističkim aktivnostima u zemlji, a da one za detekciju trebaju pomoć iz inostranstva.

 

"Ja sam pogledao listu 10 ljudi, znam jednog čovjeka, dao je doprinos razvoju obrazovanja u BiH, taj čovjek je u instituciju u kojoj sad radi donio nove standarde?"

 

Hoće li on i drugi biti isporučeni?

 

"Mislim da neće. Mislim da bi Ankara davno iznijela svoje argumente. Nadam se da turske vlasti neće posegnuti za metodama kao što su uradili na Kosovu kada su oteli šest svojih državljana koji su imali legalan boravak na Kosovu", dodao je.

 

Sud BiH ranije je bio suočen sa sličnim zahtjevima za izručenje, no odbio ih je na temelju ocjene kako FETO nije ni na kakvom verifikovanom popisu terorističkih organizacija kao i da se pripadanje FETO-u ne može tretirati kao krivično djelo u skladu sa međunarodnim standardima.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još