Održano pripremno ročište u Banjaluci

Đorđe Rađen tužio Davora Dragičevića: Svjedoci Borenović, Lepir, Vrećo...

Hronika10.07.19, 14:33h

Đorđe Rađen tužio Davora Dragičevića: Svjedoci Borenović, Lepir, Vrećo...
Advokat Ifet Feraget, inače advokat Davora Dragičevića u predmetu istrage ubistva njegovog sina Davida kaže za kako je čuo za tužbu koju je Đorđe Rađen podnio proitv Davora vezano za klevetu i kaže kako je to pravna glupost

U Osnovnom sudu u Banjaluci održano je početkom sedmice pripremno ročište po tužbi za klevetu Đorđa Rađena iz Banjaluke protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida Dragičevića.

 

Sud je prihvatio zahtjev da se na glavnom ročištu saslušaju glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir, zatim tužilac koji vodi istragu ubistva Davida Dragičevića, Dalibor Vrećo, Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora NS RS, koje je formirano od strane Narodne skupštine RS, kao i advokat Ifet Feraget i poligrafista Ismet Katana.

 

Sud je odbio vještačenje psihijatra Nere Zivlak Radulović koja je trebala utvrditi duševnu bol koju je pretrpio Rađen, uz objašnjenje da vještačenje nije neophodno za odlučivanje u konkretnom predmetu, piše Buka.

 

Podsjećamo da je Đorđe Rađen podnio tužbu protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, zbog klevete i traži isplatu odštete u iznosu od 5.000 KM.

 

Inače, Davor Dragičević je Rađena javno prozivao više puta zbog, kako je sam govorio, lažne prijave pljačke njegove kuće za koju su policajci i tužilac, na spornoj konferenciji za novinare kada je pronađeno tijelo, okrivili Davida Dragičevića za tu istu pljačku.

 

U tužbi se navodi, citiramo, da je "tuženi više puta iznosio navode da je tužilac, kao vlasnik kuće, koja je bila opljačkana u noći u kojoj je pokojni David Dragičević nestao, a koja provalna krađa je prema navodima zvaničnika iz Policije RS bila stavljena na teret pokojnom Davidu Dragičeviću. Naime, tuženi je u svakovnenim okupljanjima građana na Trgu Krajine u Banjoj Luci, i u intervjuioma davao sljedeće izjave: Saučesnici i ubice u predmetu brutalno ubistvo Davida Dragičevića su Đorđe Rađen i ukućani kuće u Velibora Janjetovića Janje, Darko Ćulum, Dalibor Vrećo, Dragan Lukač te Željko Karan, rekao je Dragičević pred građanima...."

 

Advokat Ifet Feraget, inače advokat Davora Dragičevića u predmetu istrage ubistva Davida, kaže za BUKU kako je čuo za tužbu koju je Đorđe Rađen podnio poritv Davora vezano za klevetu i kaže kako je to pravna glupost.

 

"Podnositi tužbu za klevetu protiv bilo koga prije nego što se okonča istraga koja bi rasvijetlila okolnosti samog slučaja je pravna glupost", kaže Feraget.

 

On je rekao da u ovom slučaju on nije pravni zastupnik Davora Dragičevića, što ne znači da neće biti.

 

"Koliko sam informisan, i ja sam jedan od svjedoka. Ukoliko bi to bilo tačno, onda bi postojao sukob interesa da svjedok bude ujedno i pravni zastupnik. S tim što ja kao advokat odnosno prvenstveno kao punomoćnik Davora Dragičevića u predmetu ubistva njegovog sina imam pravo da uskratim svjedočenje, a osim toga to pravo imam i kao advokat, jer kao advokat ne mogu svjedočiti o činjenicama, odnosno imam pravo da uskratim svjedočenje o činjenicama koje sam saznao kao advokat jer bi to bila povreda službene tajne, tako da mi je čudno da me je neko uopšte predložio za svjedoka", kaže Feraget.

 

On je za BUKU prokomentarisao i odbačene prekršajne prijave protiv Davora Dragičevića.

 

Podsjećamo, da je u aprilu ove godine Osnovni sud u Banjaluci obustavio prekršajne postupke protiv Davora Dragičevića po prijavama koje je protiv njega podnio MUP RS zbog skupova grupe „Pravda za Davida“. Postupci su obustavljeni nakon što su predstavnici MUP-a RS tada obavijestili Sud da je Davor Dragičević „nestao".MUP RS je podnio više desetina prekršajnih prijava protiv Davora Dragičevića zbog, kako je navedeno, neprijavljenih skupova grupe „Pravda za Davida“ koji su prošle godine održani na banjalučkom Trgu Krajine.

 

"Nema pretpostavljene krivice ni u prekršajnom ni u krivičnom postupku. Davor Dragičević, kao i Muriz Memić su oštećena lica, očevi ubijene djece... Njima pripada pravo, kako kaže Evropski sud za ljudska prava, i da pretjeruju. Prema tome, oni u svojim govorima, u svojim izjavama imaju pravo i da kažu da im je država ubila dijete zato što ta ista država ne provodi odgovarajuću i adekvatnu istragu u predmetu ubistava te djece. Tako da je to sve ostalo manje važno i naravno da su svi ti postupci ljudski neodmjereni, a pravničkim jezikom rečeno su to zloupotrebe ovlaštenja, imajući u vidu da svakako prioritet treba da ima odgovarajuća istraga, jer ako niste sproveli adekvatnu istragu onda nemate pravo ni da teretite onoga ko vas proziva zbog toga što ta istraga nije provedena", kaže Ifet Feraget.

 

Glavna rasprava po tužbi Đorđa Rađena protiv Davora Dragičevića zakazana je za 17. septembar ove godine, kada bi trebali biti saslušani svi pozvani svjedoci.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!