Premijer RS iz Srpca poručio

Radovan Višković: Tužba protiv Federacije BiH je spremna i sigurno će biti podnesena

Front09.07.19, 19:49h

Radovan Višković: Tužba protiv Federacije BiH je spremna i sigurno će biti podnesena
Naveo je i da je u petak imao sastanak s pravobraniocem RS te da ostaje da se vidi kojem sudu će RS podnijeti tužbu te da će to vjerovatno biti pravosudne institucije u tom bh. entitetu

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je danas da će sigurno biti podnesena tužba protiv Federacije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zbog, kako tvrdi, štete koju trpi taj bh. entitet neraspodjelom sredstava od PDV-a.

 

- Tužba je spremna i sigurno će biti podnesena – rekao je Višković novinarima u Srpcu i dodao da na tom pitanju intenzivno radi Pravobranilaštvo RS.

 

Naveo je i da je u petak imao sastanak s pravobraniocem RS te da ostaje da se vidi kojem sudu će RS podnijeti tužbu te da će to vjerovatno biti pravosudne institucije u tom bh. entitetu.

 

- S onim u Federaciji BiH do sada nisu bila dobra iskustva – ustvrdio je entitetski premijer.

 

Tvrdi da je trenutno u RS-u najveća stopa zaposlenosti od 1992. godine te da je Vlada RS zadovoljna provođenjem Akcionog plana za zapošljavanje i da ne zna zašto poslodavci ne bi bili zadovoljni kada dobijaju radnika za kojeg je Vlada platila poreze i doprinose u narednih godinu dana.

 

- Razmišljamo da ovu mjeru povisimo i na dvije godine – kazao je Višković.

 

On je danas posjetio opštinu Srbac i razgovarao s opštinskim načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem o posljedicama šteta od olujnog nevremena koje je u nedjelju, 7. jula, zahvatilo tu lokalnu zajednicu.

 

Obišao je i osnovnu školu u Srpcu čiji je krov oštećem tokom olujnog nevremena.

 

Najavio je da će Vlada RS pružiti finansijsku pomoć Srpcu ali i svim općinama u tom entitetu  zahvaćenim nevremenom, a tačan iznos sredstava bit će poznat nakon što nadležne komisije završe procjenu šteta u svakoj od lokalnih zajednica.

 

Višković je rekao da će Vlada preko Fonda solidarnosti pomoći sanaciju šteta u domaćinstvima i objektima od javnog značaja dok će resorno ministarstvo u saradnji s općinskim komisijama biti zaduženo za procjenu i sanaciju šteta u poljoprivredi.

 

- Prioritet u ovom trenutku su ljudi koji su ostali bez krova nad glavom kao i neki javni objekti, kao što je slučaj u Srpcu s Domom zdravlja, Vatrogasnim domom i školama kojima je oštećen krov. Velika je šteta i na usjevima, prije svega na plastenicima koji su potpuno uništeni i morat ćemo naći način da pomognemo i tim ljudima, iako se sve štete u stopostotonom iznosu ne mogu nadoknaditi - rekao je Višković.

 

Načelnik Opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da je oko hiljadu domaćinstava i drugih objekata pretrpjelo manju ili veću štetu i dodao da je još uvijek na snazi vanredna situacija koja je proglašena 7. jula.

 

- Još uvijek je jedna trećina općine bez struje, a oko 400 domaćinstava i dalje nema vodu. Očekujemo potpunu normalizaciju vodosnabdjevanja u toku sutrašnjeg dana a radovi na sanaciji elektro-mreže potrajaće još nekoliko dana. Do sutra će se osposobiti svi dalekovodi a zatim kreće sanacija niskonaponske mreže - rekao je Dragosavljević.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još