simbolično presiječena vrpca

Emine Erdogan na zvaničnom otvaranju radionica Zavoda 'Mjedenica'

Hronika09.07.19, 14:05h

Emine Erdogan na zvaničnom otvaranju radionica Zavoda 'Mjedenica'
Naglasila je spremnost Turske da iskustva, što ga imaju u oblasti specijalnog obrazovanja, rado podijele sa svim prijateljskim državama

 

Simboličnim presijecanjem vrpce danas je ozvaničen završetak obnove i opremanja učionica i radionica Zavoda za specijalno obrazovanje 'Mjedenica', kao dio projekta suradnje BiH i Turske u oblasti specijalnog obrazovanja koji je financirala Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA). 

 

Na ceremoniji upriličenoj tim povodom supruga turskog predsjednika Emine Erdogan  podsjetila je da je TIKA realizirala projekt obnove i opremanja 16 učionica i radionica za specijalno obrazovanje u osam ustanova za specijalno obrazovanje u Mostaru, Zenici, Tuzli i Sarajevu, u skladu sa standardima u oblasti specijalnog obrazovanja u Republici Turskoj. 

 

Naglasila je spremnost Turske da iskustva, što ga imaju u oblasti specijalnog obrazovanja, rado podijele sa svim prijateljskim državama.   

 

Direktorica Zavoda 'Mjedenica' Mirsada Čakal zahvalila je, u svoje te uime zaposlenih i korisnika, za podršku. Naglasila je da je, u okviru Projekta suradnje o oblasti specijalnog obrazovanja, TIKA renovirala i opremila kulinarsku radionicu, radionicu za obradu drveta, te učionicu za specijalno obrazovanje. 

 

Pojasnila je da su radionice za radnu okupaciju organizacijski dio Zavoda 'Mjedenica' od 1986. godine. U toku postojanja mijenjale su se aktivnosti i sadržaji, ali nisu prestajale s radom.                

 

Enisa Hrustić je majka Azemine Hrustić, koja je polaznica radionice Zavoda 'Mjedenica'. Oni su porijeklom iz Kaknja, ali je čitava obitelj radi Azemine doselila u Sarajevo. Azemina ima 20 godina, a njena majka u izjavi novinarima kaže da njenoj kćerki angažman u radionicama mnogo znači.    

 

- Azemina voli raditi s drvetom. Odobrila sam joj da radi ono što voli. Zadovoljni smo radionicom, osoblje se nesebično angažira za tu djecu. Sa stručnim timom Zavoda Azemina je dostigla visok stupanj socijalizacije, to nam mnogo znači - naglasila je.   

 

Zavod 'Mjedenica' je javna ustanova koja se bavi djecom s poteškoćama u psihofizičkom razvoju, od predškolskog uzrasta do odrasle dobi (od 3 do 40 godina). Cilj Zavoda je da dijete odgoji i obrazuje, socijalizira i ojača u skladu s njegovim potrebama, interesima i sposobnostima. 

 

U sastavu Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece 'Mjedenica' osim radionica za radnu okupaciju djeluje i osnovna škola, internat, predškolska ustanova. Godišnje u Zavodu boravi oko 200 korisnika. 

 

Projekt suradnje u oblasti specijalnog obrazovanja realiziran je u suradnji Turske agencije za saradnju i koordinaciju, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva obrazovanja Republike Turske. 

 

U presijecanju vrpce sudjelovali su supruga člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Vildana Džaferović, te korisnici usluga radionica. Ceremoniji u ulici Bakarevića, uz roditelje korisnika usluga radionica i stručno osoblje Zavoda, prisustvovali su i nosioci raznih nivoa vlasti, članovi nevladinih organizacija te druge zvanice.   

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!