Apelaciono vijeće Suda BiH

Kešmeru i Menziloviću po šest godina zatvora za silovanje maloljetnice

Hronika05.07.19, 12:26h

Kešmeru i Menziloviću po šest godina zatvora za silovanje maloljetnice
Prvostepenom presudom, koja je izrečena u julu 2018. godine, na šest godina je osuđen i Elvir Muminović, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bjekstva

 

Apelaciono vijeće Suda BiH proglasilo je Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića krivim za silovanje počinjeno 1993. godine u Sarajevu i osudilo ih na po šest godina zatvora. 

 

Kešmer i Menzilović, nekadašnji pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), proglašeni su krivim nakon obnovljenog postupka da su 1993. godine silovani zaštićenu svjedokinju “A”, koja je u to vrijeme bila maloljetnica. 

 

Presudom je Kešmeru i Menziloviću naređeno da svjedokinji “A” na ime nematerijalne štete isplate ukupno 30.000 KM, javlja BIRN BiH . 

 

Suđenje Kešmeru i Menziloviću je obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su osuđeni na po pet godina zatvora zbog silovanja maloljetne osobe u maju 1993. u Sarajevu. 

 

Prvostepenom presudom, koja je izrečena u julu 2018. godine, na šest godina je osuđen i Elvir Muminović, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bjekstva. 

 

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!