cijeli svijet bruji o njenom potezu

U strahu pobjegla od vladara Dubaia s djecom i zatražila azil u drugoj zemlji: Ko je zapravo lijepa princeza Haya?

Hronika05.07.19, 08:18h

U strahu pobjegla od vladara Dubaia s djecom i zatražila azil u drugoj zemlji: Ko je zapravo lijepa princeza Haya?
Pristala je biti šesta supruga 24 godine starijem šeiku, te mu je podarila dvoje djece

 

Prije nekoliko dana u medije je procurila vijest kako je kćerka pokojnog jordanskog kralja Haya bint al-Hussein, zatražila razvod od supruga Muhameda bin Rašida Al Maktuma, koji je poznat pod imenom kao šeik Muhamed, predsjednik Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Dubaija.

 

Kako su prenijeli strani mediji princeza je očito u strahu, s djecom je prvo pobjegla u Njemačku i zatražila azil, a sada se navodno skriva u Londonu gdje bi željela nastaviti svoj život. No rijetko ko zna ko je zapravo princeza Haya.

 

Odrasla je bez majke, uz oca, sada već pokojnog jordanskog kralja Huseina. Obrazovala se u Londonu i proputovala svijet. Živjela je pod očevom zaštitom sve dok se nije udala u svojoj tridesetoj godini za kako ga mnogi nazivaju vladara Dubaija. Uprkos idiličnom životu kakvim su ga mnogi izvan njene porodice zamišljali, princeza je pobjegla i zatražila azil u Evropi, a sada je čeka nepoznata sudbina.

 

Princeza Haya prvo je dijete Alije al Husein i tadašnjeg jordanskog kralja Huseina I. Njemu je to bila treća supruga, a poginula je kada je imala samo 28 godina u padu helikoptera. Princeza je tada bila dvogodišnjakinja, a njen brat Ali tek je proslavio prvi rođendan. Nakon što su rano ostali bez majke njihov otac život je podredio djeci, te gotovo da nije bilo dana kada nije došao ručati zajedno s djecom. Vikende je posvećivao samo njima, a kad god ne bi išli u školu, kralj Husein vodio je sina i kći u ured.

 

Princeza Haya odrasla je pod strogim pravilima. Ipak njen otac bio je emotivan i popustljiv prema njima pa im je često izlazio u susret. Iako su po njihovim pravilima za žensku djecu takve stvari nedopustive kralj je kćerku upisao u žensku srednju školu u Londonu, a njenog brata u školu u Velikoj Britaniji, ali ne u istom gradu. No razdvojenost im je teško padala.

 

princeza-haya

 

– Imala sam 11 i bila sam negdje gdje zapravo nisam htjela biti, bila je to sjajna škola, ali meni je nedostajao dom. Neko plače desetak dana i onda se privikne, a ja sam plakala pet godina. Najviše me boljelo to što nisam bila pored brata. Nekako sam se nakon majčine smrti osjećala odgovornom za njega – rekla je u princeza Haya u jednom intervjuu.

 

Princeza nikada nije prežalila smrt majke a s bratom Alijem bila je nerazdvojna. Još kao djeca radili su nepodopštine, te je u dobi od samo pet godina ocu pokušala ukrasti automobil iz dvorišta. Tada su jordanskom kralju upućene kritike kako je djeci dao previše slobode i da im ne uvodi kraljevske obaveze. No, kralj Husein nije ih slušao, šta više kćerki je dopustio da radi ono što voli, a to je bio sport.

 

Sport je uveliko oblikovao njen život, a ona je mnogo puta izjavljivala kako uključenost žene u sport poboljšava život, osnažuje žene i ruši barijere među ljudima. Princeza se od svoje šeste godine bavi jahanjem, te je kasnije postala državna prvakinja i predstavnica na svjetskim takmičenjima u jahanju s preponama.

 

Princeza Haya udala se sa 30 godina za Muhameda bin Rašida al Maktuma, šeika te predsjednika vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara Dubaija. Ceremonija je održana u Amanu, glavnom gradu Jordana. Pristala je biti šesta supruga 24 godine starijem šeiku, te mu je podarila dvoje djece.

 

Sve do prije nekoliko dana njihov je brak odavao je dojam stabilnog i sretnog. Princeza Haja često je naglašavala da je Muhamed divan otac i suprug i nikada nije davala povoda da se posumnja kako živi u kavezu ili s nasilnikom, što se danas pretpostavlja zbog njenog bijega.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još