Sada su posebno aktivni

Odbranite se od lopova: Praktični savjeti kako da zaštite imovinu dok ste na odmoru

Auto & Dom03.07.19, 17:01h

Odbranite se od lopova: Praktični savjeti kako da zaštite imovinu dok ste na odmoru
U sezoni godišnjih odmora lopovi su posebno aktivni, a nepažnja vlasnika i njihovo odsustvo samo im olakšavaju posao

 

Ukoliko čujete buku iz susjednog stana, a znate da su komšije na odmoru, odmah uzmite telefon u ruke i pozovite 122. Ne ostavljajte otvorene prozore, balkonska ili ulazna vrata čak i ukoliko izlazite “samo na trenutak” do prodavnice ili do komšije.

 

Brojni primjeri su pokazali da lopovima ne treba duže od dvije tri minute da upadnu u stan ili kuću, te ukradu nakit, novac i druge predmete.

 

U sezoni godišnjih odmora lopovi su posebno aktivni, a nepažnja vlasnika i njihovo odsustvo samo im olakšavaju posao.

 

Prema ranijim svjedočenjima žrtava čija je imovina bila na meti lopova na prvom mestu se ističe dugogodišnja neprijatnost izazvana činjenicom da vam je neko rovario po stanu i tako grubo ugrozio vašu intimu.

 

Javnost je odavno upoznata da su kazne koje se izriču lopovima mizerne, te da ih to sigurno neće zaustaviti, pa je jedini način odbrane od ove vrste predatora oprez.

 

– Policijska uprava Banjaluka apeluje na građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu odgovarajuće mjere kako bi umanjili rizik od situacija u kojima bi kriminogene osobe, koristeći nepažnju i odsustvo, otuđile ili ugorozile njihovu imovinu. Savjetujemo građanima da ukoliko znaju da su im komšije odsutne, a u njihovom stanu čuju iznenadnu buku, ili primjete prisustvo nepoznatih sumnjivih osoba, pozovu policiju na besplatan broj telefona 122 jer će time pomoći policijskim službenicima da odmah izađu na lice mjesta i spriječe činjenje krivičnog djela i eventualno zateknu počinioca na djelu. Građani se ne moraju predstavljati, a poziv može da bude anoniman – saopštili su iz policije.

 

Lopovi takođe vješto iskorištavaju i vrijeme kada vlasnici izađu “samo na trenutak” iz stana ili kuće, pa ostave otvoren prozor ili balkonska vrata i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit i druge vrijedne predmete.

 

Preporučuje se takođe da ne spuštaju roletne na prozorima u potpunosti, jer ako su duži period spuštene lako se može zaključiti da nema nikoga, a potencijalni izvršioci i to prate.

 

Da ne ostavljaju ključeve ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično jer kriminalci znaju za skrivanje ključa na tim mjestima. Takođe ne ostavljaju ključeve u vozilima, bez obzira koliko kratko napuštaju vozilo.

 

– Poštovani građani, sprečavanje kriminala je obaveza svih i zato obratite pažnju na kretanje sumnjivih nepoznatih lica u blizini vašeg stana, kuće i parkirališta i u pomenitim slučajevima odmah obavijestite policiju, kako bi pravovremeno spriječili krivično djelo ili zatekli počinioca na licu mjesta – apelovali su iz PU Banjaluka.

 

(Srpskainfo.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MD)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!