uputio mu pismo

I Forto odgovorio Radončiću nakon bure oko dodjele sredstava: Evo šta mu je poručio

Front02.07.19, 17:39h

I Forto odgovorio Radončiću nakon bure oko dodjele sredstava: Evo šta mu je poručio
Dodatno potaknuti situacijom oko Instituta na narednim sjednicama Vlade ćemo razmatrati mjere kako bi provjerili imamo li još sličnih slučajeva, ali i dodatno regulisali pravni okvir dodjele sredstava putem grantova i poticaja

 

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto odgovorio je predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću nakon što je on jučer zatražio od njega i predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića da hitno zaustave isplatu 200.000 KM fantomskom Institutu za kulturu i umjetnost. 

 

Fortino pismo Radončiću Avaz prenosi u cijelosti. 

 

Poštovani gospodine Radončić, 

 

Prije svega ističem da sam sretan zbog Vašeg pisma i izraženih stavova, imajući u vidu da kao prvi čovjek Saveza za bolju budućnost još jednom pokazujete jasnu opredijeljenost da u Vladi u Kantonu Sarajevo nema nedodirljivih i da svi na jednak način podliježemo sudu i kriitikama javnosti.

 

Po pitanju konkretne situacije oko spornih 200.000 KM kao što smo i široj javnosti obrazložili, nije donesena bilo kakva odluka Vlade, niti su sredstva transferirana prema pomenutom Institutu. Šteta po budžet nije nastupila,  a sigurni smo i da ministar Kurić ne bi dozvolio transfer sredstava bez provođenja zakonskih procedura i ispunjenosti uslova za doznaku sredstava bilo kojoj pa i ovoj instituciji.

 

Sadašnji način planiranja budžeta sa aspekta transparentnosti nije zadovoljavajući. Ova Vlada je već poduzela i poduzimat će aktivnosti da već u 2020. godini dođemo do procesa programskog budžetiranja što je mnogo transparentniji, objektivniji, učinkovitiji i mjerljiviji način planiranja utroška javnih sredstava.

 

Dodatno potaknuti situacijom oko Instituta na narednim sjednicama Vlade ćemo razmatrati mjere kako bi provjerili imamo li još sličnih slučajeva, ali i dodatno regulisali pravni okvir dodjele sredstava putem grantova i poticaja, kako bi se u budućem periodu spriječile pogreške ili namjerne alokacije javnih sredstava na način koji otvara prostor za sumnju ili zloupotrebu.

 

Na kraju ističem da je Vlada KS u šest mjeseci svog mandata  pokazala jasno opredjeljenje  za uspostavu transparentne, odgovorne i funkcionalne javne uprave kroz otvorenost  svih procesa  i maksimalnu dostupnost informacija. Podsjećam i da smo naslijedili sistem koji je duže od 20 godina sistemski urušavan i da je potrebno vrijeme kako bi se otklonili vidljivi i nevidljivi nedostaci. 

 

Kao dio vladajuće šestorke, Savez za bolju budućnost je dao više nego značajan doprinos popravljanju stanja, kako putem svojih predstavnika u Vladi, tako i proaktivno djelujući u zakonodavnom tijelu. Vaše pismo daje mi za pravo da vjerujem da i u narednom periodu u svim procesima koji dopriose poboljšanju stanja u KS u Vama imamo sigurnog i pouzdanog partnera. Neka vaša odluka da unutarstranačkih organa preispitate ulogu ministra Kurića bude primjer za preostalih pet političkih partnera koji participiraju u vlasti u KS - piše u pismu Forto.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još