Do kraja jula 26 programa

Koncertom Gudačkog orkestra Muzičke akademije otvorene 24. Baščaršijske noći

Kultura02.07.19, 11:27h

Koncertom Gudačkog orkestra Muzičke akademije otvorene 24. Baščaršijske noći
Tokom ove tradicionalne sarajevske manifestacije koji će trajati od 1. do 31. jula, bit će upriličeno 26 programa u kojima će učestvovati internacionalni izvođači i umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Holandije, Indonezije i Irana

 

Koncertom Gudačkog orkestra Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u Bosanskom kulturnom centru (BKC) večeras je svečano otvoren šarolik kulturno-umjetnički program 24. festivala "Baščaršijske noći".

 

Publici su se predstavili profesori, bivši i trenutni studenti Muzičke akademije izvodeći djela koja su komponirali veliki svjetski autori kao što su Gustav Holst St. Paul, Edvard Grieg, Johann Sebastian Bach/Hanan Hadžajlić i Petar Iljič Čajkovski.

 

Tokom ove tradicionalne sarajevske manifestacije koji će trajati od 1. do 31. jula, bit će upriličeno 26 programa u kojima će učestvovati internacionalni izvođači i umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Holandije, Indonezije i Irana.

 

Festival obuhvata većinu djelatnosti iz oblasti kulture i umjetnosti - klasična, pop, rock muzika, pozorišne predstave, koncerti folklornih ansambala, likovne izložbe i izložbe kaligrafskih djela, te različiti muzičko-scenski programi za djecu.

 

Kako su istaknuli na otvaranju organizatori ovog 24. izdanja "Baščaršijskih noći", namjera je da festival omogući da Sarajevo svakoga jula bude centar umjetnosti prepoznatljiv po ovom festivalu.

 

Pozdravivši okupljene direktor Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo Edin Urjan Kukavica otvorio je ovogodišnji Festival kazavši da mala skupina entuzijasta posljednje tri godine nastoji osigurati najbolji program građanima Sarajeva, ali i učiniti BKC ponovo bosanskim.

 

Pokrovitelj Festivala "Baščaršijske noći 2019." je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a svi programi bit će besplatni.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!