Ko bi rekao

Internetom kruži neobičan trik za rješavanje opekotina od sunca - rezultati su zapanjujući!

Lifestyle02.07.19, 09:44h

Internetom kruži neobičan trik za rješavanje opekotina od sunca - rezultati su zapanjujući!
Sigurno ste čuli kako je dobro staviti hladni jogurt na opekline, no Cindi Allen-Stewart na Facebooku je otkrila pomalo neobičan trik za umirivanje crvenila i opekotina

 


Opekotine od sunca vrlo su neugodne i bolne i mogu se dogoditi svakome, ne samo onima svijetle puti. Možda ste pomislili da vam za onih deset minuta koliko vam treba za osvježenje u moru ne treba krema, no nedugo nakon toga koža vas je počela peći i do kraja dani bili ste crveni kao rak.

 

Jedna žena na Facebooku je otkrila neobičan trik kojeg obožavaju mnogi jer opekotine nestaju sljedeći dan.

 

Sigurno ste čuli kako je dobro staviti hladni jogurt na opekline, no Cindi Allen-Stewart na Facebooku je otkrila pomalo neobičan trik za umirivanje crvenila i opekotina. Vrlo brzo je postao viralan i oduševio mnoge koji su ga isprobali. Naime, Cindi savjetuje da na mjesta oštećena suncem nanesete pjenu za brijanje s mentolom. Ona je konkretno koristila Gilletteovu, a rezultati su zapanjujući.

 

 

"Možda izgleda kao čudan ritual brijanja, ali djeluje! Ne utrljavajte pjenu u kožu, samo je pustite da stoji pola sata. Mentol će izvući svu toplinu i činit će vam se kao da vam je hladno", objasnila je.

 

Naravno, pjenu nakon "tretmana" treba dobro isprati mlakom do hladnom vodom, a Cindi tvrdi da nakon dva tretmana opekline više nema.

 

Možda pjena za brijanje nije prva stvar koja bi vam "pala na pamet" za liječenje opeklina, ali mnogi koji su je isprobali ostavili su komentare da zaista djeluje i da je ovaj trik zapravo vrlo star.

 

Ako vam ova ideja nije privlačna, opekotine možete ublažiti i na sljedeće načine:

 

Hladna kupka

 

Najbolje što možete napraviti jest kožu odmah početi hladiti vodom. Uskočite pod tuš, ali nemojte koristiti sapun, gelove ili uljne tuširalice kako vam one dodatno ne bi nadražile kožu već se smao polijevajte mlakom do hladnom vodom. Nakon tuširanja osušite se na zraku te kožu nipošto ne trljajte peškirom.


Krompir

 

Za krompir je poznato da izvjači toplinu, zato ga se preporučuje staviti na tabane kad imate temperaturu. Isto tako, možete ga položiti i na mjesta opečena suncem i držati neko vrijeme.


Aloe vera

 

Aloe vera gel hladi, umiruje kožu i smanjuje crvenilo. Iako bi najbolje pomogao gel direktno iz biljke, poslužit će i pripravci s aloe vera gelom koji se mogu kupiti u skoro svim trgovinama.

 

Jogurt i nemasno mlijeko

 

Jogurt i mlijeko na koži stvaraju sloj od bjelančevina koji olakšavaju svrbež, žarenje i bol. Ohlađeni obični jogurt (nikako voćni) direktno nanesite na kožu i isperite nakon 20 minuta, a mlijeko također dobro ohladite i njime natopite gazu te je iskoristite kao oblog.

 

 

(Gloria.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!