Polpete od tikvica ukusno su vegetarijansko predjelo hrskavo izvana, a kremasto iznutra, a recept za njihovu pripremu je brz i jednostavan. Idealne su u bilo koje doba dana, kao i u bilo koje doba godine, vole ih i odrasli, i djeca koja će vas sigurno nakon prve tražiti još.
Odlične su i tople, i hladne, za pojesti kod kuće ili za ponijeti na posao. Ako ste od onih kojima su polpete bez mesa totalno bez veze, slobodno im dodajte malo sjeckane šunke, slanine, kobasice ili mljevene puretine.
Sastojci:
400 g tikvica
4 kašike ribanog parmezana
1 režanj bijelog luka
100 g kruha (samo sredine)
50 ml mlijeka
1 jaje
2 kašike maslinovog ulja
prstohvat-dva soli
malo bibera
Dodatno:
4-5 kašika prezli
ulje za prženje
Priprema:
1. Operite tikvice, osušite ih i narežite na manje kockice. Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje pa na ulju malo popržite drobljeni češnjak. Dodajte tikvice i pirjajte ih oko 10 minuta. Ugasite vatru i ohladite.
2. Sredinu kruha namočite u mlijeku pa je iscijedite.
3. Izmiješajte jaje s ribanim sirom, dodajte sredinu kruha, maslinovo ulje, sol, biber i tikvice pa dobro izmiješajte. Ako vam je smjesa premekana i ljepljiva, dodajte koju kašiku prezli.
4. Oblikujte polpete, uvaljajte ih u prezle pa ih stavite u frižider na pola sata da se malo ohlade i stvrdnu.
5. Izvadite polpete iz frižidera te ih ispržite u dubljoj tavi na dobro zagrijanom ulju.
6. Poslužite kao toplo predjelo uz omiljeni umak i sezonsku salatu.
(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!