Provjerite jesu li vam putne isprave validne

Udaju se, pa dođu kao djevojke: Iz Granične policije BiH pojašnjavaju kome ne daju preći granicu

Hronika29.06.19, 11:10h

Udaju se, pa dođu kao djevojke: Iz Granične policije BiH pojašnjavaju kome ne daju preći granicu
Kako je potvrđeno Nezavisnim u Graničnoj policiji, zbog neposjedovanja važeće putne isprave od početka marta do kraja maja odbijen je ulaz u BiH za 80 osoba

 

 U posljednje vrijeme određene osobe nisu mogle preći granicu jer su prezime promijenile u matičnim knjigama, ali ne i u putnim ispravama, saznaju Nezavisne.

 

Kako su pojasnili u Graničnoj policiji, uglavnom su u pitanju žene koje prilikom stupanja u brak promijene prezime i na put krenu sa putnom ispravom u kojoj još stoji staro - djevojačko prezime.

 

"Lice koje promijeni lično ime, ime ili prezime, dužno je promijeniti i putnu ispravu jer su njegovi novi generalijski podaci evidentirani u registru matičnih knjiga i bazama podataka Agencije za identifikaciona dokumenta i razmjenu podataka i ne slažu se s podacima upisanim u putnu ispravu, te kao takva ta putna isprava nije validna za prelazak državne granice", upozoravaju u Graničnoj policiji.

 

Po zakonu, lice koje promijeni lično ime ili samo ime ili samo prezime dužno je u roku od 15 dana od upisa promjene u matične knjige podnijeti zahtjev za zamjenu ličnih isprava.

 

"Ukoliko se tokom vršenja graničnih provjera utvrdi da je lice promijenilo generalijske podatke, a nije zamijenilo dokumenta, o tome obavještavamo nadležni organ za izdavanje putne isprave, koji sprovodi postupak eventualnog utvrđivanja prekršajne odgovornosti lica zbog propuštenog roka za zamjenu putnih isprava",  ističu u Graničnoj policiji.

 

Marijana P. iz Dervente je kazala da je odmah po promjeni prezimena otišla i promijenila sva lična dokumenta.

 

"Smatram da je zaista besmisleno da u 21. vijeku nemam sva validna lična dokumenta, te da pravim sebi velike probleme zbog tako besmislene stvari kao što je zamjena dokumenata", istakla je ona.

 

Kako je potvrđeno Nezavisnim u Graničnoj policiji, zbog neposjedovanja važeće putne isprave od početka marta do kraja maja odbijen je ulaz u BiH za 80 osoba.

 

"U martu je odbijen ulaz za devet osoba, u aprilu za 45, a u maju ih u BiH zbog neposjedovanja važeće isprave nije moglo ući 26", istakli su u ovoj bezbjednosnoj agenciji.

 

U Graničnoj policiji BiH su napomenuli da je predviđeno da maloljetni nosioci putnih isprava, mlađi od 14 godina, mogu da putuju u inostranstvo u pratnji jednog ili oba roditelja ili staratelja.

 

"Nosilac putne isprave državljanin BiH mlađi od 14 godina mora da ima saglasnost oba roditelja ili staratelja ovjerenu kod nadležnog organa ako putuje u pratnji drugog lica", naveli su u policiji.

 

Podsjetili su da građani BiH za ulazak u Srbiju i Crnu Goru ne moraju imati pasoš, već u te zemlje mogu ući i sa ličnim kartama, te da po zakonu u tim državama mogu boraviti do 90 dana od dana ulaska.

 

Apelovali su na sve građane da prilikom polaska na put provjere validnost putnih isprava, kao i rok važenja istih, te da ne koriste putne isprave koje su nadležnom organu prethodno prijavljene kao izgubljene ili ukradene.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!