Majka Adisa Abaza iz Zenice šokirana optužbama

Moj sin nije terorista! U redu droga, to jeste radio, ali ovo...Kad mi je snaha javila da je uhapšen, srušila sam se!

Hronika28.06.19, 20:54h

Moj sin nije terorista! U redu droga, to jeste radio, ali ovo...Kad mi je snaha javila da je uhapšen, srušila sam se!
Na novinarski upit je li Adis ikad bio u Parizu, majka uhapšenoga to izričito negira

 

 

Neposredno nakon objavljivanja informacije da je Zeničanin Adis Abaz (39) uhapšen u Njemačkoj zbog terorističkih napada u Parizu 2015. godine, ekipa Dnevnog avaza posjetila je njegovu porodičnu kuću u naselju Janjići kod Zenice.

 

Van sebe

 

Na kućnom pragu novinari Avaza zatekli su njegovu majku Medinu, vidno šokiranu. Najprije iznenađenje otkud novinari, a potom negira da njen sin ima bilo kakve veze s terorističkim napadom u Parizu kada je ubijeno više od 150 ljudi.

 

- Još sam u šoku, bolje da snaha kaže, ali na poslu je. Nasekirana sam i van sebe. Mogu samo reći da on nema nikakve veze s terorističkim napadom. Moj sin nije terorista! U redu droga i sve to što je bilo, to stoji i to jeste radio, ali ovo... – govori ona.

 

Vijest o razlogu sinovljevog hapšenja javila joj je snaha. Kaže, jedva se zadržala na nogama.

 

- Snaha mi je plačući javila telefonom razlog njegovog hapšenja. Kad se nisam srušila i onesvijestila. Povraćala sam. Itekako me potreslo. To nema veze s mojim sinom. Svi smo van sebe - ističe ona.

 

adis-abaz

 

Ne krije da su znali da je njen sin Adis u Njemačkoj. Na dan hapšenja, 19. juna, čula se sa sinom na Viberu.

 

- Slao mi je fotografije šta sprema za ručak i svoju fotografiju, najednom tajac. Tog dana čuli smo se posljednji put. Kasnije saznajemo da je uhapšen, ali nismo odmah znali razlog hapšenja, to smo tek danas (jučer, op. a.) saznali i skamenili smo se – priča Abaz.

 

Kaže, ne zna šta će i kako će sada, hoće li angažirati advokata i kako će se dalje sve odvijati. O tome još, zbog pretrpljenog stresa, ne može ni razmišljati. Na novinarski upit je li Adis ikad bio u Parizu, majka uhapšenoga to izričito negira.

 

- Kakav Pariz, Bože sačuvaj. Bio je u Njemačkoj i Holandiji, ali u Parizu nikad. Nema šanse! Vraćam film gdje je putovao te 2015. godine i stvarno ne znam da je ikad bio u Parizu. Ne znam kako njega povezaše s tim – izričita je ona.

 

Organizirani kriminal

 

Vidno nasekirana majka odbacuje i potvrđenu optužnicu Suda BiH kojom se Abaz tereti za krivično djelo organiziranog kriminala, u vezi s krivičnim djelom neovlaštenog prometa droge.

 

Optužnicom su obuhvaćeni Admir Mahmutagić, Deni Stanišić, Almir Mrkonjić i Semedin Topčagić, a svi su bili dio grupe koju je formirao upravo Abaz.

 

Adis Abaz sa suprugom ima dvoje djece.

 

Komšije: Gdje ima dima, ima i vatre

 

U Janjićima kod Zenice svi u komšiluku znaju za Abaza. Prva asocijacija na njega su droga i policija, ali rijetki žele javno govoriti o tome.

 

- Radio je sve što nije trebao. Bavio se drogom, naoružanjem... Gdje ima dima, ima i vatre, tako da je vjerovatno on i počinio taj terorizam – govori za Avaz Mustafa Imamović.

 

Na ulicama Janjića zatekli smo i Jusufa, koji nije želio reći prezime.

 

- Znam da je povezan s drogom. Viđao sam i policiju ispred njegove kuće – govori Jusuf.

 

Ostali mještani saglasni su da su Abazova supruga, majka i djeca dobre komšije, ali da je on od malih nogu bio problematičan.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još