Neće iz fotelje

Reakcija Tegeltije nakon zaključka Parlamenta BiH: To nas ne obavezuje da damo ostavku!

Front26.06.19, 19:08h

Reakcija Tegeltije nakon zaključka Parlamenta BiH: To nas ne obavezuje da damo ostavku!
Ovakav poziv na podnošenje ostavki je suprotan principu podjele vlasti i predstavlja populizam u svom klasičnom obliku, kaže Tegeltija

 

"Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanje demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku", kazao je za N1 Milan Tegeltija, nakon što je Zastupnički dom PS BiH na današnjoj sjednici usvojio zaključke kojima se članovi VSTV-a pozivaju na ostavke.

 

"Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici Parlamenta BIH imaju lak način da se kroz redovnu parlamentarnu proceduru, kroz oba doma parlamenta, riješe ovog saziva VSTS, ukoliko im smeta, putem donošenja novog Zakona o VSTS.

 

Ovakav poziv na podnošenje ostavki je suprotan principu podjele vlasti i predstavlja populizam u svom klasičnom obliku.

 

Drugi zaključak Predstavničkog doma oko formiranja istražne komisije parlamenta za ispitivanje stanja u pravosuđu a posebno u VSTS je potpuno van nadležnosti Parlamenta BIH i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad organa sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislen, nedopušten i direktno narušava nezavisnost pravosuđa i kao takav potpuno neprovodiv.

 

U pogledu zaključka oko donošenja novog Zakona o VSTS podsjećam da je VSTS prošle godine Savjetu ministara odnosno Ministarstvu pravde BiH dostavio inicijativu za izmjenu ili donošenje novog Zakona o VSTS usklađenog sa peer review preporukama Evropske Komisije", naveo je Tegeltija.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 85

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još