Zadovoljan raspravom

Mektić: Ponašanje VSTV-a govori da je i dalje otuđeni centar moći

Front26.06.19, 16:17h

Mektić: Ponašanje VSTV-a govori da je i dalje otuđeni centar moći
Očekuje da će postajati većina u parlamentu koja će konstatovati propast pravosuđa i da će opšta većina u Parlamentu izglasati prijedlog poslanika SBB-a Damira Arnauta za uspostavljanje parlamentarnog istražnog tijela koje će utvrditi sve anomalije u pravosudnim institucijama, a zatim da će doći do izmjena u zakonskoj regulativi koja dozvoljava ovakvo stanje

 

 

Zadovoljstvo mi je što je Parlament počeo da radi, jer mi moramo iz ove institucije da isključimo razne vrste dnevno-političkih interesa i politikanstva, te da počnemo rješavati krupna životna pitanja građana - kazao je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić

 

Mektić ističe da je današnja rasprava bila zadovoljavajuća, te da je iznesen niz argumenta i činjenica koje ukazuju da je veliki problem pravosuđe, vladavina prava i pravna država u BiH. 

 

- Problem pravne nesigurnosti ujedno predstavlja problem za sve druge oblasti života u BiH i bilo kakav njen razvoj. Pozivati se na potrebe uspostavljanja vladavine prava i pravne države, jer je to proces evropskih integracija, za mene nije prihvatljivo. Za mene je interes građana ključna potreba uspostavljanja pravne države. VSTV kao najodgovornija institucija za ovakvo stanje u BiH i dalje se ponaša neodgovorno. Niko od njih nije danas tražio da budu tehnički servis Parlamenta, tražili smo da prisustvuju raspravi o izvještaju o radu VSTV-a - kazao je ministar. 

 

Mektić ističe da ponašanje VSTV-a govori da je ta institucija i dalje „otuđeni centar moći“ koji ne želi nikom, pa ni građanima odgovarati za svoj nerad i trenutno stanje u BiH. 

 

- Oni bi morali da shvate da je percepcija građana jedinstvena da pravni sistem ne funkcioniše i da je to razlog za mnoge krize unutar BiH. Za očekivati je da oni ne shvataju ili ne žele da shvate sve probleme i da neće ništa poduzimati, te da su korupcija i kriminal duboko involvirani u pravosudne institucije BiH - rekao je Mektić. 

 

Očekuje da će postajati većina u parlamentu koja će konstatovati propast pravosuđa i da će opšta većina u Parlamentu izglasati prijedlog poslanika SBB-a Damira Arnauta za uspostavljanje parlamentarnog istražnog tijela koje će utvrditi sve anomalije u pravosudnim institucijama, a zatim da će doći do izmjena u zakonskoj regulativi koja dozvoljava ovakvo stanje. 

 

Osvrnuo se i na stanje s migrantima u BiH, o čemu će biti riječi na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH. 

 

- Počeli smo raditi onako kako treba. Migranti trebaju da se nalaze u prihvatnim centrima, a ne po parkovima i nekim objektima koje samovoljno zauzimaju. Moraju se pridržavati pravila ponašanja i kućnog reda, a mi smo obavezni da im pružimo humanitarnu zaštitu. U svakom slučaju nipošto ne smiju narušavati živote ljudi u lokalnim zajednicama u BiH - podvukao je Mektić.

 


(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!