Osam mjeseci istrage bez rezultata

Američki broj mobitela vodi do ubica sarajevskih policajaca: Šta su otkrili njemački obavještajci?

Hronika26.06.19, 12:36h

Američki broj mobitela vodi do ubica sarajevskih policajaca: Šta su otkrili njemački obavještajci?
Navršilo se osam mjeseci od ubistva dvojice sarajevskih policajaca, a ne nazire se podizanje optužnice

 


Danas se navršava osam mjeseci od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića a da istraga nije otišla dalje od onoga što je javnosti predočeno na samom početku - da su policajci prilikom patrole naišli na kradljivce vozila koji su ih usmrtili. Istraga se i dalje vrti oko Srećka Trifkovića, Nedeljka Lizdeka, Stefana Samardžije i Miloša Obradova, koji su u pritvoru.

 

Mjerenje silueta

 

Još se čeka da se utvrdi ko je u noći kada su ubijeni policajci koristio američki broj mobitela i koga je zvao. Tokom istrage došlo se do saznanja da su njemački obavještajci otkrili da je taj broj korišten na Alipašinom Polju, te da se isti broj mobitela aktivirao u Bijeljini, a potom se ponovo isključio. Također se traga za oružjem kojim je počinjen zločin, ali i za crnim Seat Leonom kojim su se ubice dovezle na Alipašino Polje. Navodno je taj automobil sakriven na širem prostoru Sarajeva, ali s obzirom na protok vremena, teško da će ikad biti pronađen. Vještačenjem videosnimaka u Sloveniji obavljeno je i mjerenje silueta na snimcima, te se pretpostavlja da se radi o Obradovu, Samardžiji i Lizdeku, no, pitanje je da li će taj dokaz biti validan ako dođe do sudskog postupka.

 

- Iza ubistva policajaca stoji automafija, ovaj je predmet trebalo da se prebaci na državni nivo i da se uključi SIPA kako bi istraga bila efikasnija. Pošto se to nije desilo, pojedine političke stranke iskoristile su ovaj slučaj da se stanje bezbjednosti u KS-u prikaže u što gorem svjetlu, navodi naš sagovornik iz MUP-a KS-a.

 

Iako policija, kako saznaje Oslobođenje, raspolaže indicijama ko su učesnici u ubistvu, od njih se traži da otkriju sve detalje zločina, stoga i ne čudi da se na osumnjičene vrši veliki pritisak. Tako su Samardžija i Obradov osumnjičeni za ubistvo Damira Ostojića Šijana u Banjoj Luci, i to nakon što je Trifković navodno propjevao i otkrio ubice.

 

Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjoj Luci, ističe da je teško reći da li je osam mjeseci predugo vrijeme za otkrivanje ovog zločina.

 

Tragovi

 

"Mislim da nije dobro u javnosti markirati određenu grupu kao izvršioce ubistva policajaca ako za to ne raspolažete dobrim dokazima, jer se na taj način javnost, ali i istražni organi usmjeravaju samo u jednom pravcu. No, istražna aktivnost je takva da nikad ne znate na kakve tragove i dokaze ćete naići, a različite su i metode kako ćete ih pribaviti tako da budu relevantni”, kaže Župljanin.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još