Vijeće za štampu i online medije u BiH reaguje na Dodikove tvrdnje

Ko je i zašto naredio prisluškivanje novinara? Zahtijevamo hitnu istragu, ali i izjašnjenje OSA-e!

Front26.06.19, 09:37h

Ko je i zašto naredio prisluškivanje novinara? Zahtijevamo hitnu istragu, ali i izjašnjenje OSA-e!
Prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipuliranja novinarima, teško je ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara, saopćeno je iz Vijeća za štampu i online medije u BiH

 

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u BiH izražava veliku zabrinutost zbog jučerašnjih navoda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Obavještajno-sigurnosna agencija, OSA, prati i prisluškuje veliki broj medija, navodeći spisak tih medija, a na osnovu naredbe protokolarnog broja 05/1-4-1547/19 OSAe, u kojoj je navodno naloženo „praćenje i usmjeravanje“ medija u BiH, u cilju priprema za „inkriminaciju politički nepodobnih ljudi“, kako je navedeno u izjavi.


U ime svojih članova, štampanih i online medija, UO Vijeća zahtjeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH, a također i javno izjašnjenje OSAe o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju!


Čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još uvijek neprovjerena, preveliki je pritisak i uznemirenje ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu.


Prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipuliranja novinarima, teško je ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara. Te su metode apsolutno nedopustive u demokraciji i zbog toga se ove informacije o navodnoj zloupotrebi moći OSAe u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati.


U ciju zaštite svojih članova, štampanih i online medija, i štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, UO Vijeća za štampu i online medije očekuje odgovore na pitanja da li takva naredba za prisluškivanjem i nadziranjem medija zbilja postoji i ko je i zašto to naredio?


Medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucjene, stoji u saopćenju Upravnog odbora Vijeća za štampu i online medije u BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/Foto: Ilustracija/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!