Prisjela joj posjeta Jadranu

Kako je jedna od najvećih hrvatskih banaka 'preveslala' i 'oderala'' gošću iz Sarajeva: 'Neću da me prave budalom!'

Hronika26.06.19, 08:22h

Kako je jedna od najvećih hrvatskih banaka 'preveslala' i 'oderala'' gošću iz Sarajeva: 'Neću da me prave budalom!'
U prvi tren nije shvatila tečajnu igru, već tek kada je kasnije sjela na kafu i latila se kalkulatora

 

Od kada to jedan euro vrijedi 6,85 kuna?! Iako takvo strmoglavljivanje jedinstvene europske valute još nigdje nije službeno objavljeno, tečaj je to koji se uredno primjenuje u Hrvatskoj.

 

I to ne u kakvoj divljoj mjenjačnici ili kod švercera s nogu, već na bankomatu jedne od vodećih hrvatskih banaka. Po takujinu je opalilo turisticu iz susjedne Bosne i Hercegovine (puni podaci poznati redakciji), piše Slobodnadalmacija.hr. Mjesto radnje je Split, njegov strogi centar.

 

– Čim sam se prošli četvrtak iskrcala iz autobusa, išla sam potražiti bankomat. I ovoga puta, već po nekoj navici, odabrala sam onaj u vlasništvu banke koja je u sestrinskom odnosu preko zajedničkog stranog vlasnika s mojom bankom u Sarajevu. Unijela sam iznos od hiljadu kuna, za što je terećen moj tekući račun u konvertibilnim markama. Mogla sam odabrati isplatu u eurima, ali ja sam se zbog praktičnosti i dobrih prijašnjih iskustava odlučila za ispaltu u kunama – kaže ova Sarajka.

 

Zašto jasno ne piše?

 

U prvi tren nije shvatila tečajnu igru, već tek kada je kasnije sjela na kafu i latila se kalkulatora.

 

– Za 145,98 eura, koliko mi je skinuto nakon konverzije iz KM, dobila sam hiljadu kuna. Kada se to podijeli, ispada da jedan euro vrijedi 6,85 kuna. Da ne bi bilo zabune, problem nije bio u prvom koraku i pretvaranju maraka u eure, gdje je primijenjen službeni omjer od 1,9558 KM za jedan euro, već upravo u pretvaranju iz eura u kune. Odmah sam otišla na web-stranice banke, pa potom i Hrvatske narodne banke, gdje je uredno za taj dan bio naveden tečaj od 7,3 kuna za jedan euro. Ništa mi nije bilo jasno, osim da sam zakinuta – veli sugovornica Slobodne Dalmacije.

 

Predočila je isplatni listić s bankomata na kojemu velikim slovima piše da je provizija 0,00 %.

 

bankomat-split-kune

 

– To me je najviša iziritiralo jer je u mom slučaju, a vjerovatno i stotina drugih, jasno da ta banka uzima osam posto naknade za mjenjačke poslove. Ako je tako, a očito da jest, onda bi to trebalo jasno i pisati, a ne da nas vuku za nos – ogorčena je, kao i zbog činjenice da je godinama vrijedila jedna praksa, a onda bez velikih najava prešlo se na drugu. Naravno, u interesu banke.

 

– Idući put ću ponijeti eure i pravo kod švercera. Tamo me barem neće praviti ovolikom budalom – poručuje Sarajka.

 

(Slobodnadalmacija.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još