FOTO I VIDEO/ BH. BLOGER SE ZADAO I OTKRIO

RASKRINKAVANJE: Kako je lažni milijarder iz Vijetnama 'preveslao' Dodika? Ko je zapravo glasoviti Mai Vu Minh?!

Front25.06.19, 13:46h

RASKRINKAVANJE: Kako je lažni milijarder iz Vijetnama 'preveslao' Dodika? Ko je zapravo glasoviti Mai Vu Minh?!
Medijske objave, a posebno prilog državne televizije vezan za ovu firmu i reakcije Milorada Dodika i Željke Cvijanović nakon sastanka sa tzv. milijarderom, ponukale su jednog blogera na platformi Medium.com, a koji se koristi nickom "Operacija Triciklo", da zakopa malo dublje...


Prije 15-tak dana bh. agencije i brojni mediji objaviše informaciju da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao u Banjој Luci predsjednikom korporacije Sapa Thale Group Mai Vu Minhom iz Vijetnama o mogućnostima ekonomske saradnje BiH i Vijetnama.


Misteriozni gost predstavljen je tom prilikom kao stanoviti milijarder, a tokom boravka u BiH rekao je da je uočio brojne potencijale i prostor za uspješnu ekonomsku saradnju dviju zemalјa, kao i da je on zainteresovan za investicije u oblasti polјoprivrede, turizma i finansija.


Dodao je i da je o svojoj posjeti i o susretu s članom Predsjedništva BiH informirao vladu u Vijetnamu i da ima čast da u njeno ime pozove člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u zvaničnu posjetu Vijetnamu.


Dodik mu je uzvratio da je BiH stabilna zemlјa za investicije, kao i da su svi ozbilјni investitori dobrodošli i da uvijek mogu računati na institucionalnu podršku svih nivoa vlasti u BiH, saopćeno je tada iz Predsjedništva BiH.


No, da li baš sve tako kako je zvanično predstavljeno?


Medijske objave, a posebno prilog državne televizije vezan za ovu firmu i reakcije Milorada Dodika i Željke Cvijanović nakon sastanka sa tzv. milijarderom, ponukale su jednog blogera na platformi Medium.com, a koji se koristi nickom "Operacija Triciklo", da zakopa malo dublje...


Nakon vlastitog istraživanja i, kako sam kaže, "šest kafa, dvije kutije cigara i slobodnog vikenda", došao je do zaključka ko je zapravo Mai Vu Minh i da li je on stvarno "vijetanamski milijarder"...


Dakle, priča kreće ovako...


Ja ne znam kako vi, ali ja kad ne mogu da spavam naveče listam naše portale. I tako neku noć iskoči mi naslov koji ide ovako: “DOGOVORENA SARADNJA: DELEGACIJA VIJETNAMA OBIŠLA TEHNIČKI REMONT BRATUNAC”. Haj dobro. Reklo bi se ni prva ni zadnja delegacija, kad u tekstu kaže:

    
"Predstavnici privredne delegacije Vijetnama obišli su Tehnički remont Bratunac, gdje je dogovorena poslovna saradnja u oblasti namjenske industrije. “Sapa Thale Group” jedna je od vodećih investiciono-razvojnih korporacija u svijetu, koja ulaže u oblast finansija i u razvoj visokih tehnologija, infrastrukture i energetike."


Haj kontam, možda sam ja glup i neinformisan, možda nisam nikad čuo za tu Sapa Thale grupu, hajde da ih izguglam. Prije toga nađem još koji članak, primio ih Dodik, primila Cvijanović, objavilo Predsjedništvo na sajtu, objavilo i entitetsko. (Istrpite još malo, sa’će.) Kako piše u obavještenju iz Predsjedništva BiH, ugostili predsjednika korporacije „Sapa tale grup“ (Sapa Thale Group) Mai Vu Minha iz Vijetnama.


Pogledajmo prvo sliku sa sastanka sa Dodikom. Nema bosanske zastave niđe, znači stanje redovno. Priča li ovaj engleski, zna li išta, jel' bilo šta slatko, sve to meni prolazi kroz glavu.

 

mai-vu-minhom-i-dodik


Tek na slici sa Cvijanović meni bi nešto čudno, a opet nije to što nema mrske zastave BiH. Haj to što kaže “Na sastanku je razgovarano o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblasti turizma, bankarstva, poljoprivrede, kao i sporta i kulture.” Haj što bi da ulažu u sve živo ikad, a to niko ne radi nikad. Nije to bitno. Đavo je u detaljima.

 

mai-vu-minhom-i-zeljka-cvijanovic


Dakle ovo je Mai Vu Minh, kad ga izguglate prvo što izbaci je da je vijetnamski milijarder. Evo ovaj što ovako sjedi. Još je ovdje i dobar al’ to ćemo poslije. I o tom jel’ fakat milijarder ćemo isto poslije. Prvo režija da pusti prilog, sa državne televizije:


 


Ovdje sam se već razbudio a bilo je brat bratu jedno pola 3 ujutro. Ovaj meni izgleda kao da nema cvaju u džepu (dobro možda traju) a ne milijarde. Možda su neke predrasude u pitanju, ima svakakvih milijardera ali jednostavno buraz što ga vodaju k’o da je Kim Jong Un ne ostavlja utisak da ima više para od godišnjeg državnog budžeta. Pa hajde da vidimo đe su pare komšija.


Prvo ćemo da bacimo jednu analizu Mai Vu Minha. Dakle Mai Vu, tako ga zovemo jer mi je mrsko tipkati još i Minh svaki put, ima svoju stranicu na Wikipediji, al’ vijetnamskoj. Nakon što sam provukao komplet sadržaj kroz Google Translate i češljanja kroz loš prevod saznao sam sljedeće:

 

  •     da je “samozatajni milijarder” (opet — to vam je k’o oni što vazda stavljaju Dr. u potpis, ako moraš to da radiš onda si baš sumnjiv na sto načina),
  •     da je 2017. Bloomberg potvrdio da je Mai Vu investirao 400 miliona US$ u startupe u Vijetnamu i inostranstvu,
  •     da je često spomenut i poznat na Svjetskom ekonomskom forumu, APECu (to vam je k’o ovaj prvi samo za Aziju i Pacifik), da su mu se zahvalili što je pomogao i finansijski podržao održavanje ovih događaja, pored velikih svjetskih korporacija,
  •     da se susreo i sarađivao sa svjetskim vođama poput Donalda Trumpa (piše Donal al to je to), Justina Trudeaua, Vladimira Putina, Xi Jinpinga, Jacinde Kate Laurell Ardern, itd.
  •     da je 2013. kupio projekat WHE Management Building od grupacije Schunk, pri čemu su mu pomogli gradonačelnik Thalea Thomas Balcerowski, njemački parlamentarac Nguyen Dac Nghiep (zapamtite ovo ime, ili bolje zapišite jer će nam valjat kasnije), itd.
  •     da je u julu 2017.bio u visokoj posjeti Njemačkoj i da se kancelarka Merkel uslikala s njim za suvenir, itd. i pohvalila njegov doprinos kao i SAPA Thale grupe.


Sve ovo lijepo zvuči, osim što je laž, ako niste skontali još kad sam rekao da mu je stranica na Wikipediji samo na vijetnamskom. Još friško otvorena, 2. marta. To je još i najmanji prekršaj, tek će da dobije dva žuta i crveni.


Al’ haj'mo redom, prvo ovo oko Bloomberga...

 

mai-vu-minhom-bloomberg


A onda da vidimo to njegovo jaranstvo sa Donalom (hehe) Trumpom i ostalim svjetskim vođama, slika je sa Google Maps stranice njegove firme SAPA Thale, dakle Mai Vu nakačio, o tom malo kasnije:

 

mai-vu-minhom-photoshop


Ove slike su tako bezobrazno isfotošopirane i namještene, al’ evo da pogledamo samo ovu sa Trumpom, onako izbliza jer je najofirnija:

 

mai-vu-minhom-photoshop2


Nije da se nije potrudio, i trebalo mi je vremena da nađem klip iz kojeg je maznuo Donalda u dosad najružnijem izdanju (ni to mu nije bio lak zadatak realno), ali gulanfer “milijarder” zglave nije bio tu. Bar ne u ovom kadru ni na ovom sastanku.


Klip je inače objavljen na RT-u i Ruptlyju 10. novembra 2017. na APECovom sastanku državnika, i evo, ko mi nađe Mai Vua, ima od mene kesu bombona (od 0:03 do 0:32):

 

 
 
Nastavak analite čitajte OVDJE... Nemojte odustati!
 
 
(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još