Ogroman pad

Nema ko da studira: Broj upisanih na Univerzitet u Sarajevu je manji za oko 2.000 studenata!

Hronika24.06.19, 15:00h

Nema ko da studira: Broj upisanih na Univerzitet u Sarajevu je manji za oko 2.000 studenata!
Izvještaj o poslovanju UNSA je pozitivan, a rektor je pored ostalog naveo i to da je u toj instituciji ispoštovana rodna ravnopravnost, od šest prorektora pet je žena, među studentima su dominantne studentice, a zagarantirana je i nacionalna struktura "da na toj visokoškolskoj instituciji rade svi pripadnici naroda i građana BiH"

 

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevu danas na sjednici razmatraju Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Univerziteta u Sarajevu (UNSA) za 2018. godinu, a rektor UNSA Rifat Škrijelj je pored ostalog kazao da se broj upisa studenata na tu visokoškolsku instituciju smanjuje iz godine u godinu.

 

- U 2018. godini broj upisanih studenata je manji za oko 2.000 studenata. Trend smanjenja broja upisa studenata prati i druge univerzitete u BiH i regije – kazao je Škrijelj.

 

Razlog smanjenja nije u kvaliteti studiranja, već, kako je kazao, postoji nekoliko razloga  a to je postojanje demografske 'rupe', migracije, dužina studiranja.

 

Navodi da je tokom rata 1992.-1995. godine najviše poginulih boraca onih rođenih 1960. i 1970. godina, čija bi djeca danas bili studenti, te se pojavila demografska "rupa".

 

Kao drugi razlog naveo je migracije - studenti i srednjoškolci odlaze van BiH, ali smatra da je problem veći što odlaze i čitave porodice sa djecom.

 

Treći razlog, mišljenja je Škrijelj, jeste dužina studiranja te je u planu provođenje nekoliko strategija u budućnosti u oblasti razvoja nauka i obrazovanja, jer "UNSA ima brilijantne studente i asistente koji itekako mogu i hoće da ostanu u BiH i daju doprinos u izgradnji i napretku države".

 

Izvještaj o poslovanju UNSA je pozitivan, a rektor je pored ostalog naveo i to da je u toj instituciji ispoštovana rodna ravnopravnost, od šest prorektora pet je žena, među studentima su dominantne studentice, a zagarantirana je i nacionalna struktura "da na toj visokoškolskoj instituciji rade svi pripadnici naroda i građana BiH".

 

Zastupnik Damir Marjanović je primijetio da ukoliko se nastavi trend smanjenja broja studenata, a predviđa da će biti i manji od 65 posto, uzrokovat će zatvaranje obrazovnih institucija.

 

Zastupnici Skupštine KS danas nisu prihvatili Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2018. godinu.

 

Za zamjenika pravobranioca zastupnici Skupštine KS su imenovali Samira Termiza koji je položio i svečanu zakletvu.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!