doktori izdali preporuke za zaštitu

Temperature se penju do 40: Stiže veliki toplinski udar, pripremite se za paklenu sedmicu!

Hronika24.06.19, 08:42h

Temperature se penju do 40: Stiže veliki toplinski udar, pripremite se za paklenu sedmicu!
U narednoj sedmici, prema prognozama, očekuju nas temperature do 40 stepeni, koje su rijetko zabilježene u junu

 

Pakleni toplotni val od danas će zahvatiti većinu kontinenta, najavljuju evropski meteorolozi, a kod nas se, iako je ljeto, kalendarski, tek počelo, već dvije sedmice bilježe natprosječne temperature. 

 

U narednoj sedmici, prema prognozama, očekuju nas temperature do 40 stepeni, koje su rijetko zabilježene u junu.

 

Najtopliji Mostar  

 

 Toplotni val stići će sa sjevera Afrike i Španije i donijeti znatno više temperature od Velike Britanije do Belgije i Grčke. Vrhunac se očekuje u srijedu i četvrtak.

 

Šte se tiče Balkana, meteorolozi najavljuju da će tropske vrućine stići u četvrtak, kad će se živa popeti do 35 stepeni.   

 

Jučer je najtoplije bilo u Mostaru, gdje su u 14 sati izmjerena 33 stepena. U Neumu i Sarajevu bilo je 31, dok je stepen niže bilo u Tuzli, Zenici i Sanskom Mostu. Kako vjetra skoro da nije bilo, osjetila se velika sparina u popodnevnim satima.

 

Osvježenje na jezeru

 

U glavnom gradu BiH jučer je bilo sparno, a mnogi građani osvježenje su pronašli na šetalištima koja su okružena drvećem i hladom. Stotine Sarajlija rashladile su se na Vilsonovom šetalištu, gdje je izmjereno ugodnih 28 stepeni.   

 

Građani Zenice osvježenje su pronašli na lokalnim bazenima, Mostarci u Neretvi, dok su se Tuzlaci hladili na “Panonskom jezeru”.

 

Preporuke doktora 

 

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdao je preporuke za zaštitu zdravlja s obzirom na to da velike vrućine i visok indeks UV zračenja mogu biti opasni ne samo za hronične bolesnike i djecu nego i za zdrave osobe. 

 

Ako se baš mora na sunce, iz Zavoda za javno zdravstvo preporučuju da treba zaštititi kožu i oči, piti dosta tečnosti, nositi prozračnu odjeću, konzumirati lakšu hranu.

 

Doktori upozoravaju da kod prvih sumnji na sunčanicu treba potražiti stručnu pomoć.

 

37 stepeni najavljeno je za utorak u Njemačkoj
38 stepeni najavljno za srijedu u Belgiji i Švicarskoj
39 stepeni bit će u Grčkoj
40 stepeni maksimalna je temperatura koja se očekuje u Francuskoj

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!