Nelegalno postavljena prije dva dana

Evo po čijem nalogu je uklonjena ploča s natpisom da su zločine počinile 'muslimanske horde Srebrenice'

Front22.06.19, 19:38h

Evo po čijem nalogu je uklonjena ploča s natpisom da su zločine počinile 'muslimanske horde Srebrenice'
Mladen Grujičić lično naredio uklanjanje spomen-ploče koju je postavilo udruženje Istočna alternativa u znak sećanja na Srbe koji su svirepo ubijeni

 

U Srebrenici je uklonjena spomen-ploča koju su prije dva postavili članovi Udruženja građana Istočna alternativa na zgradu bivše policijske stanice.

 

Na ploči je, između ostalog, pisalo da je "postavljena u slavu i spomen nevino stradalim srpskim žrtvama koje su počinile muslimanske horde Srebrenice".

 

Kako je navedeno iz ovog udruženja, ploča je uklonjena u četvrtak u 17:00 sati.

 

Kako danas saznaje Kurir, Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica, lično je naredio uklanjanje spomen-ploče sa zgrade bivše policijske stanice.

 

Vojin Pavlović, predsjednik udruženja Istočna alternativa, u razgovoru za Kurir kaže da je ostao šokiran kada su mu iz policije javili da je tabla uklonjena po nalogu načelnika i da se nalazi u zgradi opštine.

 

- Kao predsednik udruženja još 2017. sam se obratio načelniku opštine s molbom da nam da saglasnost da postavimo spomen-ploču na zgradu koja je za vrijeme rata (1992-1995) bila policijska stanica u kojoj je bio logor u koji su odvođeni, mučeni i ubijani Srbi. Niko nam nije odgovorio godinama i odlučili smo da je postavimo sami - kaže Pavlović.

 

 

Na broj telefona opštine, kao i kancelarije načelnika opštine, niko se nije javljao, te su novinari Kurira ostali uskraćeni za komentar Mladena Grujičića.

 

Pavlović kaže da neće odustati od svoje namjere da na pomenutoj zgradi stoji spomen-ploča stradalim Srbima.

 

- U utorak ćemo postaviti drugu ploču - najavljuje Pavlović.


On kaže i da je poslije saznao da je "Grujičić prije nekoliko dana išao u Sarajevo, u Ambasadu SAD, i da je tamo obećao da će da ukloni ploču".


- Grujičić je dao nalog JKP "Polet Srebrenica" da uklone ploču, ali su oni to odbili, pa je opština angažovala privatnu firmu. Zgrožen sam što jednom Srbinu nije stalo da se obilježi mjesto gdje su mučki ubijeni drugi Srbi. Znate, postoje izjave svjedoka, njih četvoro-petoro je preživjelo mučenje u tom improvizovanom logoru, u tim prostorijama lomili su rebra Srbima, vadili im zube, neki tu torturu nisu preživjeli - kaže Pavlović.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još