Vrhunac krize između Irana i SAD-a

Cure detalji iz dramatične noći u kojoj je zamalo počeo veliki rat: Iranci tvrde da im je Trump napad najavio i to evo kako

Front21.06.19, 16:28h

 Cure detalji iz dramatične noći u kojoj je zamalo počeo veliki rat: Iranci tvrde da im je Trump napad najavio i to evo kako
Svijet je s razlogom zabrinut jer bi se bilo kakvi američko-iranski sukob mogao vrlo lako preliti i na zemlje u okruženju, što bi pojačalo nestabilnosti i ionako krhak mir na tom području

 

Iranski dužnosnici rekli su danas novinarima kako su tokom noći zaprimili poruku američkog predsjednika Donalda Trumpa, koja je došla preko omanskih kanala, da će Sjedinjene Američke Države izvršiti udare na Iran.

 

Dužnosnici su time potvrdili veliko otkriće New York Timesa koji je objavio da je Trump naredio udar na vojne ciljeve u Iranu, u znak odmazde na rušenje vrijedne američke bespilotne letjelice, a zrakoplove je povukao kad su oni već bili u zraku.

 

- U poruci je Trump rekao kako je protiv rata s Iranom te s Teheranom želi razgovarati o različitim temama. Dao nam je kratak rok za odgovor, a mi smo odmah njegovu poruku prenijeli Vrhovnom vođi Ayatollahu Alliju Khameneiju - rekao je za Reuters neimenovani iranski visoki dužnosnik.

 

Drugi je dodao kako su omanskom diplomatskom "kuriru" rekli da Trumpu kaže kako njihov vođa nije raspoložen za razgovor, te da će bilo kakav napad na Iran imati velike regionalne i globalne posljedice.

 

Vrhunac je to krize odnosa između SAD-a i Irana koja je kulminirala rušenjem američke bespilotne vojne letjelice vrijedne 130 miliona dolara. Times je objavio kako je Trump naredio da se bombardiraju vojni ciljevi poput radarskih sustava, a napade je naredio prije zore, kada je najmanja šansa da će projektili pogoditi nekoga od vojnika ili civila.

 

Pokrenuti su i ratni brodovi koji su bili spremni pružati potporu zračnim napadima. Zasad nije otkriveno zašto je od napada u posljednji tren odustao. Svijet je s razlogom zabrinut jer bi se bilo kakvi američko-iranski sukob mogao vrlo lako preliti i na zemlje u okruženju, što bi pojačalo nestabilnosti i ionako krhak mir na tom području.

 

Bijela Kuća zasad nije ni potvrdila niti demantirala ovo otkriće New York Timesa.

 

Iran je danas na pres-konferenciji pokazao prikupljene ostatke letjelice Global Hawk koju su srušili u Hormuškom tjesnacu, te i dalje tvrde kako se dron vrijedan 130 miliona dolara nalazio u njihovom zračnom prostoru. Iranske vlasti smatraju dron provokacijom te su izjavili kako je Iran spreman braniti se od bilo kakve agresije.

 

Rusija poslala oštro upozorenje Washingtonu

 

Iran je u petak upozorio Sjedinjene Države da će se braniti od eventualnog napada, a Rusija optužila Washington da dovodi situaciju do ruba rata, nakon što je New York Times objavio da je američki predsjednik Donald Trump prvo odobrio napad na iranske ciljeve, a zatim u zadnji trenutak povukao odluku.

 

Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da Iran ima "neoborive dokaze" koji pokazuju da je američki dron Global Hawk bio u iranskom zračnom prostoru.

 

Iranska državna televizija u prilog tome objavila je snimke koje je predstavila kao ostatke američkog drona.

 

Zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragči prenio je potom poruku Washingtonu putem iranskog ambasadora u Švicarskoj.

 

"Iran ne želi rat", rekao je Aragči.

 

Međutim, upozorio je "američke snage da ne poduzimaju nikakve nepromišljene poteze u regiji" i dodao da će Iran braniti "svim sredstvima protiv agresije", kaže se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova.

 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u petak je zatražio od svih strana da pokažu suzdržanost i kazao da je Moskva zabrinuta zbog tenzija između Washingtona i Teherana.

 

Prije njega, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov pozvao je Washington da odmjeri moguće posljedice sukoba s Iranom i kazao da izvješće NYT-a pokazuje da je stanje iznimno opasno.

 

U znak opreza, Američka savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) u četvrtak je izdala hitan nalog kojim zabranjuje američkim kompanijama letove iznad dijelova iranskog teritorija zbog pojačanih napetosti u tom području. Nakon odluke FAA, uslijedile su slične odluke više drugih zrakoplovnih kompanija.

 

Nalog za zabranu letova iznad dijelova Perzijskog zaljeva i Hormuškog tjesnaca izdan je nekoliko sati nakon što je zrakoplovna kompanija United Airlines otkazala letove između zračne luke Newark u New Jerseyju i glavnog indijskog financijskog središta Mumbaija, koji lete kroz iranski zračni prostor, zbog sigurnosne procjene nakon što je Iran oborio američku bespilotnu letjelicu.

 

Sličnu odluku donio je i nizozemski KLM, australski Quantas, njemačka Lufthansa i britanski British Airways.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još