Reakcija iz Helsinškog odbora za ljudska prava

Šokirani smo! Mediji kritikovali rad Tužilaštva BiH, oni sada pokreću predmet protiv njih!

Hronika20.06.19, 13:34h

Šokirani smo! Mediji kritikovali rad Tužilaštva BiH, oni sada pokreću predmet protiv njih!
Podsjećaju da Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Ustav BiH u potpunosti garantiraju slobodu govora i mišljenja, te su uvjerenja da nije prihvatljivo da se pravosudne institucije u BiH stavljaju u službu cenzure javne riječi

 

Helsinški odbor za ljudska prava iznenađen je najavom Tužilaštva BiH o formiranju predmeta protiv medija i pojedinaca koji javno iznose svoje kritičke stavove u vezi sa radom i odgovornošću najviših pravosudnih institucija, saopćeno je iz tog odbora.

 

Podsjećaju da Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Ustav BiH u potpunosti garantiraju slobodu govora i mišljenja, te su uvjerenja da nije prihvatljivo da se pravosudne institucije u BiH stavljaju u službu cenzure javne riječi.

 

- Takođe smatramo da pravosudni organi BiH i zaposleni u njima imaju najveću profesionalnu i moralnu odgovornost da svojim primjerom pokažu da je poštovanje zakona i etičkih standarda za njih neupitno – rečeno je iz Helsinškog odbora za ljudska prava

 

Za demokratski razvoj u Bosni i Hercegovini izuzetno je važno ohrabriti građanske inicijative i aktivizam, koji mogu dati doprinos u izgradnji institucija koje će poštovati vladavinu prava, saopćeno je iz služba za informiranje Helsinškog odbora za ljudska prava.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još