nakon objave tužilaštva bih

Ambasada SAD: Istražite korupciju, a ne one koji je otkrivaju

Hronika19.06.19, 17:37h

Ambasada SAD: Istražite korupciju, a ne one koji je otkrivaju
"Slobodni mediji i istraživačko novinarstvo igraju važnu ulogu u odbrani javnog interesa u demokratiji", objavljeno je na službenom Twitter profilu Američke ambasade

 


Odgovorne i nezavisne institucije trebaju istražiti korupciju i zloupotrebu položaja, a ne one koji rade na otkrivanju samih zloupotreba, saopštila je danas Ambasada SAD u BiH.

 

"Slobodni mediji i istraživačko novinarstvo igraju važnu ulogu u odbrani javnog interesa u demokratiji", objavljeno je na službenom Twitter profilu Američke ambasade, nakon što je Tužilaštvo BiH saopštilo da je formiralo predmet u kojem će ispitati motive i razloge osoba koje putem medija rade na "destabilizaciji pravosudnog sistema".

 

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo, s obzirom da je javno objavljeni snimak na jednom internet portalu, dana 21.05.2019. godine, a koji su prenijeli i drugi portali i mediji, prouzrokovao veliko interesovanje javnosti, da je hitno poduzelo niz istražnih radnji s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima.

 

U konkretnom predmetu istrage, kako je navedeno, provođenjem istražnih radnji prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža Marko i Alešević Nermin zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 217. KZ BiH (primanje dara ili drugih oblika koristi) i 218. KZ BiH (davanje dara i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za kazneno djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. KZ RS.

 

U navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka među kojima i predsjednik VSTV BiH Milan Tegeltija.


Tužilaštvo BiH nastavlja postupak istrage, i u istom predmetu će nakon donošenja tužilačke odluke javnost biti informirana.

 

"Također saopštavamo, s obzirom da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa BiH u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovit rad pravosuđa, da je Tužilaštvo BiH forimiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema. Također, naglašavamo da se svi predmeti moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!