Nakon plasmana na EURO 2020

Oglasili se iz UO RSBiH: Nije tačno da su neka druga lica plaćala putovanja, hotele, pripreme za reprezentaciju! Mi smo obezbijedili sredstva!

Sport19.06.19, 08:58h

Oglasili se iz UO RSBiH: Nije tačno da su neka druga lica plaćala putovanja, hotele, pripreme za reprezentaciju! Mi smo obezbijedili sredstva!
UO RSBIH izražava veliku zabrinutost zbog pokušaja privatizacije i politizacije rezultata rukometne reprezentacije BiH, pojavljivanja u javnosti nama nepoznatih lica koja nezasluženo pripisuju sebi uspjeh reprezentacije

 

Povodom plasmana rukometne reprezentacije BiH na Evropsko prvenstvo i napisa po pojedinim portalima i sredstvima informisanja u vezi rada Upravnog odbora RSBiH kroz kvalifikacioni ciklus muške seniorske reprezentacije, iz Upravnog odbora RSBiH obratili su se javnosti i iznijeli činjenice i okolnosti koje su obilježile rad Saveza kroz netom završene kvalifikacije. U saipštenju se navodi sljedeće:


UO RSBIH želi najprije čestitati svim igračima i stručnom štabu zbog plasmana na Evropsko prvenstvo, čime su dali nemjereljiv doprinos istorijskom uspjehu rukometnog sporta u BiH, ali i sporta uopšte, dali podstreka mladim generacijama rukometaša da nastave njihovim putem, te na najbolji način promovisali državu BiH.


Ni u kom slučaju nam nije namjera ovaj uspjeh rukometne reprezentacije pripisivati Upravnom odboru RSBiH, jer te zasluge najprije pripadaju igračima i stručnom štabu, ali smatramo da ne treba ulogu UO nipodaštavati iznošenjem neistinitih tvrdnji i okolnosti.


Sadašnji UO RSBiH preuzeo je dužnost u Savezu u avgustu mjesecu 2018. godine i prošao je sa igračima i stručnim štabom kompletan kvalifikacioni ciklus za plasman na Evropsko prvenstvo. Ne sporimo ogromne naslijeđene nagomilane probleme u Savezu, od kojih izdvajamo nedostatak ID broja i nepostojanje računa, i koje pokušavamo riješiti ali i pored toga nastojali smo reprezentaciji obezbjediti uslove za odigravanje kvalifikacionih utakmica.


Apsolutno nisu tačni određeni napisi i saopštenja kako su neka druga lica plaćala putovanja, hotele, pripreme za reprezentaciju, obzirom da je UO RSBiH obezbjedio sredstva za sve utakmice reprezentacije, i putovanja i hotele i pripreme i podlogu za odigravanje utakmica u Tuzli i drugo, sve to uz nesebičan volonterski rad članova UO RSBiH i u veoma teškim i složenim uslovima bez izvornih prihoda - kotizacija, članarina, licenci, kao i donacija koje se mjere u više stotina hiljada KM, a sva sredstva su obezbjeđena radom članova UO RS BIH kroz prodaju reklamnog prostora na utakmicama naše reprezentacije, znatan dio i kroz pomoć osnivača RS FBIH. Potrudili smo se i ne žalimo, jer nam to jeste posao, da igračima i stručnom štabu obezbijedimo sve moguće uslove za rad na okupljanjima. Uslovi za dobar rade ove reprezentacije su obaveza svih nas i mi smo se potrudili da imaju najbolje. Konstantne priče da reprezentacija na duga putovanja ide autobusom, da selektor plaća avionske karte su prošlost i stvari koji mi sebi nismo mogli, ni smjeli dopustiti. Svako ko redovno prati reprezentaciju i ima bilo kakav kontakt sa našim igračima i stručnim štabom zna da nije bilo dugih putovanja autobusom i da niko drugi, do Rukometni savez BiH, nije plaćao avionske karte i smještaj. 


Stoga, UO RSBIH izražava veliku zabrinutost zbog pokušaja privatizacije i politizacije rezultata rukometne reprezentacije BiH, pojavljivanja u javnosti nama nepoznatih lica koja nezasluženo pripisuju sebi uspjeh reprezentacije. Oni politički puleni, koji ovih dana drže lekcije o funkcionisanju i načinu rada UO RSBiH, pripisuju sebi zasluge za rezultate, trebali bi možda pokazati šta su konkretno uradili za ovu reprezentaciju. Pozivamo ih i da ponude konkretna rješenja za situaciju u kojoj se nalazi rukometni sport u BiH, jer smo siti istrošenih floskula da je „stanje katastrofalno” - kao da mi to sami ne znamo. Svima koji misle da mogu naći rješenje nudimo da se priključi radu Upravnog odbora RSBiH, a da se ostave komentara po društvenim mrežama kojima sebi pokušavaju „ubrati” političke poene i ostvariti ličnu.


Također, smatramo nekorektnim održavati proslave uspjeha reprezentacije, a da na istu nisu pozvani Predsjednik, Potpredsjednici i članovi UO RSBiH, ali to predstavlja najmanji problem u odnosu na probleme u Savezu, na čijem rješavanju rade isključivo članovi UO RSBiH, uz napomenu da će UO RSBiH i dalje stajati uz mušku reprezentaciju, kao uostalom i uz sve druge reprezentativne selekcije, te nesebično doprinositi obezbjeđenju uslova za igranje utakmica reprezentacija, saopšteno je iz UO RSBiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!