Slično Bitcoinu

Facebook uvodi vlastitu kriptovalutu, evo kako će se zvati

Biznis Klub18.06.19, 20:03h

Facebook uvodi vlastitu kriptovalutu, evo kako će se zvati
Stvaranje vlastite globalne valute - koja bi neizbježno zaprijetila bankama, nacionalnim valutama i privatnosti korisnika - najvjerovatnije neće naškoditi interesima regulatora diva među društvenim mrežama

 

Facebook je otkrio planove o stvaranju nove digitalne valute slične Bitcoinu radi globalnog korištenja, valute koja bi mogla pokrenuti nove e-transakcije u njegovim uslugama i ojačala bi reklamiranje na njegovim platformama.

 

Planirano je da digitalna valuta, nazvana Libra, bude pokrenuta u periodu u narednih šest do 12 mjeseci. Facebook je preuzeo vodstvo u stvaranju Libre i njene popratne tehnologije. Njegovih skoro 25 partnera - među kojima su PayPal, Uber, Spotify, Visa i Mastercard - pomoći će u stvaranju, finansiranju i upravljanju sistemom. Facebook se nada da će prikupiti čak milijardu dolara od postojećih i budućih partnera za podršku njegovim naporima.

 

Stvaranje vlastite globalne valute - koja bi neizbježno zaprijetila bankama, nacionalnim valutama i privatnosti korisnika - najvjerovatnije neće naškoditi interesima regulatora diva među društvenim mrežama. Facebook je trenutno pod saveznom istragom zbog svoje politike na polju privatnosti, i skupa s ostalim divovima među društvenim mrežama također se suočava novom istragom u Kongresu njihovih monopolističkih pozicija.

 

David Marcus, koji predvodi operacije uvođenja kriptovalute u Facebooku, u utorak je objavio u tweetu da je Libra ima za cilj "1,7 milijardi ljudi koji su još bez svojih banaka 30 godina nakon stvaranja weba", prenosi Associated Press.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!