više od pet vjekova manifestacije

Džaferović na otvorenju 'Dana Ajvatovice': Ajvaz-dedine dove su se ispunile, i ono što se činilo nemogućim, postalo je moguće

Hronika15.06.19, 09:47h

Džaferović na otvorenju 'Dana Ajvatovice': Ajvaz-dedine dove su se ispunile, i ono što se činilo nemogućim, postalo je moguće
Zaključio je kako je „jedini putokaz za Bosnu i Hercegovinu život u jedinstvu različitosti, te da su na tom principu nastale sve moderno uređene države“

 

Ajvatovica je manifestacija koja traje više od pet vjekova i jedno od prepoznatljivih obilježja bošnjačke tradicije i postojanja na ovim prostorima. 

 

To je, između ostalog, kazao član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u svom obraćanju na svečanosti otvaranja 509. „Dana Ajvatovice”, koja je upriličena sinoć u Pruscu kod Donjeg Vakufa. 

 

- Ajvatovica, sa svojim dovištem, jedan je od temelja očuvanja našeg sjećanja, i potvrda trajanja naših vrijednosti. Zato vjerujem da će ovo dovište i ove godine biti središte okupljanja i predstavljanja eminentnih ličnosti i institucija bošnjačke, ali i bosanskohercegovačke duhovnosti i kulture - naglasio je. 

 

Dodao je kako je preplitanje vjerskih, umjetničkih, naučnih i sportskih sadržaja „pravi način da još bolje upoznamo vlastitu tradiciju i tako učvrstimo našu zajednicu u borbi za očuvanje vjere, identiteta i suživota sa drugima u Bosni i Hercegovini“. 

 

- Ajvaz-dedine dove su se ispunile, i ono što se činilo nemogućim, postalo je moguće. I mi danas imamo snove i vjerujemo da se oni, uz Božiju pomoć, mogu ostvariti, ma kako se teškom činila naša stvarnost, i ma kako se neke prepreke činile nepremostivim. A naš san je uvijek san o boljoj Bosni i Hercegovini, državi slobode i prosperiteta, pravde i pravičnosti, ravnopravnoj i priznatoj u zajednici demokratskih država Evrope i svijeta, komotnoj za sve ljude i narode koji u njoj žive - istaknuo je. 

 

Zaključio je kako je „jedini putokaz za Bosnu i Hercegovinu život u jedinstvu različitosti, te da su na tom principu nastale sve moderno uređene države“. 

 

- Mi ovdje vjekovima živimo zajedno i tako će biti i ubudućnosti. Naše različitosti su naše bogatstvo. Ajvatovica je dio tog bogatstva i trebamo je čuvati za buduće naraštaje – zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. 

 

Kako je kazao travnički muftija dr. Ahmed Adilović, moto ovogodišnje Ajvatovice „Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu“ šalje snažne poruke sadašnjim i budućim generacijama ljudi u Bosni i Hercegovini. 

 

- Trebamo biti ponosni i živjeti našu vjeru, nastaviti njegovati sve ono što je dobro, pozitivno i lijepo iz naše tradicije, biti ponosni na našu domovinu, i ljubomorno je čuvati -  istaknuo je.   

 

Po njegovim riječima, u okviru programa ovogodišnje „Ajvatovice“ bit će realizirano oko sedamdeset kulturnih, vjerskih, sportskih i humanitarnih sadržaja u devet srednjobosanskih općina, na prostoru Muftijstva Travnik. 

 

Premijer SBK-a Tahir Lendo kazao je da, podržavajući ovakve manifestacije, Vlada toga kantona  „šalje poruku svim vjernicima da svako i svuda na prostorima BiH ima pravo i slobode zajamčene Ustavom ove države čiji kontinuitet potvrđuje i tradicija Ajvatovice“. 

 

-Ovo je naša odrednica identiteta i duhovnog određenja, ali i prilika za pokazivanje i uspostavljanje kulturoloških i civilizacijskih veza i odnosa sa drugim i drugačijima. Dosljednost tradicije i izazov današnjeg vremena upućuju nas na izbor najboljeg puta ka dobrom i boljem, i jača naš osjećaj ponosa za sopstvene vrijednosti - naglasio je. 

 

Program otvaranja „Ajvatovice“ nastupom su uveličali članovi hora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, Vokalno-instrumentalnog sastava „Forte“ iz Donjeg Vakufa i Udruženja sazlija „Sevdah“ iz Živinica. 

 

U domu „Hasana Kjafije Pruščaka“ u Pruscu otvorena je izložba fotografija „Rekonstrukcija Šarene džamije u Travniku i ponovna igradnja Aladža džamije u Foči”. 

 

"Dani Ajvatovice“, 509. po redu, trajat će do 1. jula, a centralni događaj planiran je u nedjelju, 30. juna, kada će put najvećeg dovišta muslimana u Evropi krenuti veliki broj vjernika iz naše zemlje i inozemstva. 

 

Legenda kaže da je čuveni prusački alim i učenjak Ajvaz-dedo u šumi na planini Šuljagi pronašao izvor pitke vode, za kojom su vapili žedni mještani šest kilometara udaljenog Prusca. 

 

Klanjao je četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.š. da rastavi stijenu, koja je onemogućavala protok vode do onih, kojima je bila prijeko potrebna. 

 

Četrdeseto jutro je zaspao i usnio da su se sudarila dva  ovna, te da se od siline njihovog sudara stijena razdvojila. 

 

Kada se probudio, ugledao je raspuklu stijenu iz koje je potekla voda. 

 

U znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu, hiljade muslimana iz cijelog svijeta svake godine posjećuje Ajvatovicu.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!