obrazloženje u četiri tačke

Tegeltija se oglasio na Facebooku: Dužan sam da pojasnim...

Hronika13.06.19, 20:13h

Tegeltija se oglasio na Facebooku: Dužan sam da pojasnim...
On je, potom, napisao pojašenjenje u četiri tačke

 

Pošto se u javnost plasiraju potpuno neprofesionalna, pogrešna i manipulativna tumačenja odredbi Zakona o VSTS I Poslovnika o radu VSTS, kojom se pokušava stvoriti utisak da su na sjednici VSTS od 23. maja prekršene Poslovničke odredbe, dužan sam da objasnim, poručio je danas na svom Facebook profilu predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.


On je, potom, napisao pojašenjenje u četiri tačke.

 

Njegov post prenosimo u cijelosti:

 

''1. Odredba člana 6b Poslovnika o radu VSTS, koja predviđa formiranje ad hoc komisije, a koja je nadleżna da utvrđuje činjenice u pogledu povrede dużnosti člana ili predsjednika VSTS i koja może da predloži postupanje po članu 6 stav 3. Zakona o VSTS (prihvatanje ili odbijanje prijedloga za smjenu) , je poslovnička odredba koja predstavlja međufazu između prijedloga za smjenu za koji je potrebno namanje 1/3 članova VSTS ( 5 članova VSTS) i odluke o smjeni predsjednika ili člana VSTS za koju je potrebna dvotrećinska većina članova koji su prisutni i glasaju (VSTS ima ukupno 15 članova)

 

2. Prema tome, do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika ne może doći ukoliko nema prijedloga za smjenu, potpisanog od 1/3 članova VSTS kako je to predviđeno članom 6 Zakona o VSTS.

 

3. Ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika o radu VSTS je poslovnička odredba koja služi za provedbu Zakona o VSTS a ne kao njegova zamjena , pa prema tome ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika nije alternativa nużnoj 1/3 članova VSTS koji su ovlašteni za pokretanje te procedure smjene iz člana 6 Zakona o VSTS.

 

4. Znači, da bi došlo do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika, prethodno mora biti potpisana inicijativa za smjenu člana ili predsjednika VSTS od strane 1/3 odnosno najmanje 5 članova VSTS'', napisao je Tegeltija.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još