VIDEO/ Mještani vjeruju da ga opsedaju duše mučenih žena

Ukleta kuća na Balkanu: Ovaj hotel ima mučnu istoriju ubistava, samoubistava i neobjašnjivih smrti

Nedjeljni magazin12.06.19, 20:55h

Ukleta kuća na Balkanu: Ovaj hotel ima mučnu istoriju ubistava, samoubistava i neobjašnjivih smrti
Kuća je ta koja sama bira svoje vlasnike, objasnio je Bukva

 

Na Kvarnerskoj rivijeri, na kilometar i po od Lovrana u Hrvatskoj, nalazi se kuća u koju mještani ne zalaze. Kuća je postavljena na kamenom platou, sa nekoliko stotina visokom stijenom koja se uzdiže iznad nje, a lokalni stanovnici vjeruju da je ukleta i da je opsedaju duše žena koje su tu zlostavljane u vrijeme Drugog svjetskog rata.

 

Oni navode da su se u kući događale “čudne stvari”, a postoje i svjedočanstva onih koji su za malo izbjegli tragediju. Među njima je i ona o uglednom ugostitelju iz Opatije, koji se sa ljubavnicom sklonio od kiše u ovu kuću. Bili su skamenjeni kad su na spratu naizgled napuštenog objekta čuli galamu, smijeh, lupanje čaša i tanjira, kao da je u toku zabava. Od straha su potrčali nazad u automobil i upalili ga, ali su se gume vrtjele u mjestu. Auto je, kao u filmu, već polako klizio prema ivici duboke provalije, a kad su pomislili da će ovo biti njihov kraj, u stijenu iznad kuće udario je grom, a istog trenutka automobil se vratio na put.

 

Borivoj Bukva iz Rijeke je prije desetak godina ušao u kuću da istraži navode. Zatekao je šokantan prizor – u ruševini su bile pletene fotelje, kolijevka i sto sa četiri tanjira. Kad je uz pomoć viska pokušao da sazna šta se dogodilo u kući, dobio je, kaže, tri jasne naredbe da napusti objekat. Poslušao je, priča Borivoj.

 

 

Ova kuća, naime, je u posljednjih sto godina 'ubila' sve svoje vlasnike, ali i slučajne prolaznike koji su samo boravili u njoj. Bukva tvrdi da će budući vlasnik kuće morati da bude stranac, baš kao i njen prvi vlasnik. Samo on će, tvrdi Bukva, moći da je opremi i koristi u ugostiteljske svrhe, kako je bilo i na početku.

 

Nekada je ova kuća bila hotel u koji su dolazili gosti iz Austro-Ugarske. Izgorjela je 1923, a sumnja se da ju je zapalio sam vlasnik zbog osiguranja. Nakon nekog vremena kuću je kupila jedna porodica i krenula u obnovu. Međutim, pijavica je digla krov i razbacala crijepove po selu. Nijedna druga kuća nije stradala. Nakon nekog vremena, vlasnik se razbolio i umro.

 

Naredni je umro od iznenadne bolesti, a sljedeći u saobraćajnoj nesreći nekoliko mjeseci nakon što je počeo da je adaptira. U kući je grom ubio češke turiste koji su ušli kako bi se sklonili od kiše.

 

-Kuća je ta koja sama bira svoje vlasnike, objasnio je Bukva i dodao kako je imao osjećaj da ga neko gura sa litice dok je bio tamo.

 

U kući, prema predanju, borave duhovi tri žene, koje su tu mučene i ubijene, jedna za vrijeme Drugog svjetskog rata, a dvije poslije. Organizator zločina bio je italijanski fašistički zvaničnik Skrobognja, rođen u Rijeci. Skrobognja je, između ostalog, bio zadužen da dovodi mlade djevojke u tabor italijanske vojske u Opatiji. Fašisti su lovili djevojke i često čitava sela odvodili u logor. Dio djevojaka završavao je u Opatiji, a one koje visoki oficiri ne bi odabrali za svoju zabavu Skrobognja je, navodno, odvodio u kuću na osami.

 

 

U kući je bilo još ubistava, samoubistava i neobjašnjivih smrti, ali ti duhovi se nisu zadržali. Jedna mještanka kaže da je tu jedan muškarac prerezao svojoj ženi grkljan 1912. godine zbog ljubomore. Zatim se skinuo go i bacio sa stijene. Imali su četvoro djece.

 

Današnji vlasnik, inače stranac, ne vjeruje u priče u duhovima. Njegov otac je nastradao u udesu nedugo nakon što je on počeo da popravlja kuću, koju je prema očevoj želji uredio kao ugostiteljski objekat.

 

Novi vlasnik je porijeklom Mađar i Italijan, a otac mu je imao austrijsko državljanstvo.

 

-Ovdje smo već šest godina i ništa se čudno nije događalo. Upravo suprotno, gosti nam se rado vraćaju, puni su utisaka i kažu da se kod nas osjećaju odlično, tvrdi suvlasnica hotela.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!