Ministar unutrašnjih poslova FBiH otvoreno

Čampara komentarisao najavu čistke: Koga će čistiti iz SDA?

Front12.06.19, 09:17h

Čampara komentarisao najavu čistke: Koga će čistiti iz SDA?
Smatrali smo i danas smatramo da ne trebaju rezervni sastavi policijskih struktura

 

Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine i funkcioner Stranke demokratske akcije, kazao je danas za N1 da najavljena čistka u stranci iz koje dolazi podrazumijeva dodatno otvaranje SDA i uvođenje mlađih kadrova.

 

Podsjećamo, lider ove stranke Bakir Izetbegović prije nekoliko dana najavio je ''čistku'', a naš sagovornik smatra da ''mlađi ljudi trebaju stranci kako bi brže funkcinirala''.

 

''Mi smo i prije ovih izbora krenuli u jednu vrstu, tako da kažem, čistke u okviru SDA. Drago mi je što je predsjednik naglasio da će se SDA otvarati. Doduše SDA nikad nije bila samo bošnjačka članka. Koga će čistiti? Vjerovatno se mislilo na neke ljude. Želimo da uvedemo mlađe ljude. Trebaju nam mlađi da bi stranka brže funkcioniralala. Želimo da podmladimo stranku da to bude stranka umjerenog desnog centra ako se to tako može nazvati'', rekao je Čampara.

 

On je komentarisao i najave o uspostavama rezervnih sastava policije u Bosni i Hercegovini.

 

''Smatrali smo i danas smatramo da ne trebaju rezervni sastavi policijskih struktura. Nemamo popunjen ni aktivni sastav. Nigdje nema u potpunosti da je prema pravilnicima popunjenost sto posto. Nema logike da se uspostavlja rezervni sastav. Ako su motivi ono što oni govore, stvarno mislim da niko ne vjeruje u te stvari. Ako govorimo i o migrantskoj krizi, ona prije svega pogađa Federaciju. RS nema neku vrstu opravdanja kada to navodi kao razlog'', naglasio je Čampara za N1.

 

Komentarišući česte rasprave o mogućnostima izbijanja novog rata, gost N1 je ocijenio da rata neće biti.

 

''Mislim da neće biti rata, ali ste potpuno u pravu kad kažete da sve ovo stvara nervozu i strah kod građana. Rezervni sastavi policije asociciraju na loše uspomene. Opet ponavljam, apsolutno nije trebalo buditi ružne emocije koje su se desile ovdje. Novce koje smo uložili u to trebalo je uložiti u ekonomiju i obrazovanje. Ja sam siguran da ovdje neće biti rata ni zbog međunarodne zajednice koja je ovdje uložila mnogo energije i truda. Kada govorimo o vojnim efektivima i policijskim snagama, jako je bitan balans u tim snagama'', ocijenio je on.

 

O NATO-u, MAP-u, i zastoju u formiranju vlasti.

 

 ''O NATO-u nema sporazuma, postoji zakon. Zakoni postoje da bi se provodili. Možemo doći u situaciju da nam Dodik i SNSD kažu da ovaj zakon o saobraćaju nećemo poštovati. Ovdje se radi o jednoj zamjeni teza. Gospodin Radmanović je bio taj koji je potpisao odluku Predsjedništva. I odjednom su se danas predomislili. Naš je stvar vrlo jasan. Vladavina prava i vladavina zakona i mi samo to želimo. Imate sporazum, izjava koja je napravljena prije nekih mjesec dana gdje je tačno decidno navedeno evroatlanske integracije'', ispričao je.

 

Hoće li Vlada Kantona Sarajevo opstati i da li je koalicioni sporazum na državnom nivou podrazumijevala promjene u Sarajevu?

 

''Insistirali smo da imamo vlast po vertikali - država, Federacija, kantoni. Imamo nekih izjava od strane njih da sada niasu spremni, ako mislite na Vladu Kantona Sarajevo. Nadam se da se može desiti do pristanka. Ova Vlada KS nije pružila ono što je obećala. Mislim da je realizacija budžeta na nekih deset posto. Građani od ove Vlade nisu vidjeli ništa osim populizma i klasičnih političkih floskula. Od prethodnih vlada su vidjeli mnogo. Možemo početi nabrajati šta je prethodna Vlada uradila'', dodao je on.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još