Foto/ Prijem povodom Dana Rusije

Ivancov ugostio predstavnike bh. javnog i političkog života: Ko se odazvao pozivu ruskog ambasadora?

Front11.06.19, 19:38h

Rusija je zainteresirana za stabilnu, prosperitetnu i nezavisnu BiH i kao jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma vidi svoj zadatak u promicanju strogog pridržavanja normi i principa Daytona, u strogom skladu s garantovanom ravnopravnošću dva entiteta i tri konstitutivna naroda

 

Ambasador Ruske Federacije u BiH Peter Ivancov je večeras u Sarajevu bio domaćin prijema kojeg je povodom Dana Rusije priredio za predstavnike bh. javnog i političkog života i diplomatkog kora u BiH .

 

U pozdravnom govoru, Ivancov je podsjetio da praznik Dan Rusije simbolizira viševjekovni put Rusije, njena dostignuća i pobjede, prekretnice i sudbonosne etape, stalni pokret prema novim visinama. Rekao je da iako je Rusija pretrpila teška iskušenja, ali je pokazala da može prevladati poteškoće i ostvari velike političke, ekonomske i društvene uspjehe.

 

Istakao je da je Rusija spremna na saradnju s cijelim svijetom, a to je pokazao i Sankt Peterburški međunarodni ekonomski forum koji je okupio 19.000 poslovnih predstavnika iz 45 država svijeta.

 

Istakao je kako je saradnja Rusije i Bosne i Hercegovine od zajedničkog interesa, a da su narodi tih država vezani viševjekovnom zajedničkom historijom, kulturom i jezikom.

 

- Rusija je zainteresirana za stabilnu, prosperitetnu i nezavisnu BiH i kao jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma vidi svoj zadatak u promicanju strogog pridržavanja normi i principa Daytona, u strogom skladu s garantovanom ravnopravnošću dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Čvrsto se držimo ove pozicije, nemamo je namjeru mijenjati – naglasio je Ivancov.

 

Mi sistemski razvijamo, dodao je on, saradnju s BiH u svim oblastima, kulture, obrazovanja, ali i investiranja.

 

- Rusija je među najvećim stranim investitorima i vanjskotrgovinskim partnerima BiH - kazao je Ivancov i naveo da u BiH uspješno djeluju veliki ekonomski operateri Zarubežnjeft, Gazpromnafta, Sberbanka, koji ne samo što su vodeći poreski obveznici, već i poslodavci za hiljada građana BiH.

 

Ivancov je ruskom narodu čestitao Dan Rusije poželio im prosperitet i dobrobit, a gostima prijema, među kojima je bio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poželio dobro zdravlje i uspjeh u životu.

 

(FENA/dg)Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još