Svjedoci otkrili tri moguće lokacije masovnih grobnica

Na Igmanu pronađeni potpuni posmrtni ostaci 12 osoba, nastavlja se potraga uz pomoć detektora metala

Hronika10.06.19, 15:53h

Na Igmanu pronađeni potpuni posmrtni ostaci 12 osoba, nastavlja se potraga uz pomoć detektora metala
Potraga se nastavlja za posmrtnim ostacima najmanje pet osoba, od koji su tri žrtve ženskog spola

 

Istražitelj Tužiteljstva BiH i danas se nalazi na terenu na lokalitetu Lokvice-Golo Brdo na planini Igman, gdje će se nastaviti potraga za posmrtnim ostacima, žrtava bošnjačke nacionalnosti sa područja Donjih Hadžića, koji su nestali u ljeto 1992. godine.

 

Nakon što je sa prve lokacije izvađeno 12 tijela žrtava, pretraga se nastavlja na drugoj lokaciji na širem lokalitetu od ukupno tri lokacije za koje prema inicijalnim informacijama i izjavama svjedoka, postoji mogućnost da se nalaze tijela određenog broja žrtava. Radi se o prirodnim jamama-vrtačama, te je pristup lokacijama dosta otežan.

 

Potraga se nastavlja za posmrtnim ostacima najmanje pet osoba, od koji su tri žrtve ženskog spola.

 

U potrazi za posmrtnim ostacima, koriste se i tehnička pomagala (detektori metala), koji su na prvoj lokaciji otkrili veću količinu čahura i metaka, koji su ukazali na masovnu grobnicu.

 

Lokacija masovne grobnice locirana je nakon dugotrajnih i višestrukih provjera, te drugih procesnih i zahtjevnih stručno-tehničkih radnji poduzetih na temelju naredbi i pod nadzorom Tužiteljstva BiH uz naredbe Suda BiH.

 

Traganje za posmrtnim ostacima, nastavlja se i u narednim danima, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!