PROČUO SE GLAS

Ugledni Der Standard o 'aferi Potkivanje': Video skandal na Balkanu: Ibiza na bosanskom

Hronika08.06.19, 16:36h

Ugledni Der Standard o 'aferi Potkivanje': Video skandal na Balkanu: Ibiza na bosanskom
“U drugom dijelu video snimka - ali bez Tegeltije - očigledno biznismen predaje novac policajcu - mogući mito za Tegeltiju,” piše Der Standard

 

Austrijski list ‘Der Standard’ je objavio članak o aferi koja trenutno potresa Visoko sudsko i tužilačko vijeće pod nazivom “Video skandal na Balkanu: Ibiza na bosanskom,” referirajući se na nedavni skandal koji je doveo do pada vlade u Austriji, no navodeći da slične reakcije u BiH nedostaju.

 

“Video snimak koji prikazuje predsjednika Sudskog savjeta BiH u čudnim situacijama izazvao je skandal. Međutim, nema nikakvih posljedica. Tajno snimljeni video zapisi o mogućim krivičnim djelima korupcije očigledno su od objavljivanja videa sa Ibize s Heinz-Christianom Strachem u modi,” piše Der Standard.

 

List opisuje snimak koji je nastao u novembru 2018 a na kojem se vide predsjednik VSTV-a, Milan Tegeltija, službenik SIPA-e Marko Pandža i biznismen Nermin Alešević, te navodi da se “radi o intervenciji u sudskom postupku kako bi se proces brže odvijao.”

 

“U drugom dijelu video snimka - ali bez Tegeltije - očigledno biznismen predaje novac policajcu - mogući mito za Tegeltiju,” piše Der Standard.

 

“Video u svakom slučaju može biti pokazatelj da je Tegeltija učestvovao u zloupotrebi položaja,” navodi list.

 

List navodi da članovima VSTV-a, “uglavnom sudijama i tužiocima,” nije dozvoljeno da utiču na pojedinačne procedure kao dio njihove opšte nadzorne uloge.

 

Ali, “iako ponašanje Tegeltije zaslužuje barem dostojnu istragu, on je "zaštićen" od strane svojih kolega u Sudskom savjetu,” piše austrijski list.

 

Navodi da je Disciplinska komisija VSTV-a izjavila da nije preuzeta nikakva radnja jer Tegeltija nije djelovao u svojstvu sudije.

 

“Naime, Tegeltija radi puno radno vrijeme kao predsjednik VSTV-a, te se prema njemu ne mogu primjenjivati disciplinske mjere predviđene za sudije.”

 

“Prema ovakvom tumačenju, slučaj je očigledno otkriva rupu u pravilniku o disciplinskim postupcima. No, moglo bi se i tumačiti da Tegeltija sjedi u VSTV-u zato što je sudija i da ta pravila za sudije pogotovo treba da važe za članove VSTV-a,” navodi list.

 

Opisujući odluku Disiplinske komisije kao “politički kontrolisanu,” list navodi da ona ima “više veze sa prilikama u Bosni, jer čak i pravosuđe očigledno kontrolišu politički interesi i grupe, tako da se mnogi članovi VSTV-a ne usuđuju rukovoditi moralnim standardima.”

 

“Stalno se pominje da strah i ucjena tu igraju ulogu. Očigledno, nedostatak posljedica nakon skandala šteti ugledu Sudskog savjeta i narušava instituciju. Slabost institucija je ključno pitanje u Bosni i Hercegovini,” zaključuje Der Standard.

 

List predviđa da se u slučaju Tegeltija “vjerovatno ništa neće desiti” i da će on ostati na svojoj poziciji, te navodi da - “da bi se spriječila dalja šteta, bilo bi bolje da je cijeli Savjet podnio ostavku i da je uspostavljen novi.”

 

Der Standard također navodi zajedničko pismo koje su Vijeću poslali ambasadori OSCE-a, EU i SAD-a.

 

“Stvara dojam da postoje politički ili drugi razlozi kojima se Vijeće rukovodi u svom odlučivanju,” navodi se u pismu.

 

Zbog “višegodisnje političke paralize,” međunarodna zajednica je počela da predlaže projekte reforme pravosudja koji uključuju objelodanjivanje imovinskih kartona sudija i tužilaca kao i promijenu kriterija njihovog izbora, piše list.

 

No navodi i da su sudije u posljednjih nekoliko mjeseci pokušavali spriječiti obje reforme.

 

“Postavlja se legitimno pitanje koja motivacija stoji iza toga,” pita Der Standard.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!