Siromašna zemlja pogođena sušom

UN: Više od dva miliona Somalijaca moglo bi umrijeti od gladi do kraja ljeta

Hronika05.06.19, 20:14h

UN: Više od dva miliona Somalijaca moglo bi umrijeti od gladi do kraja ljeta
U Somaliji se gotovo tri miliona ljudi, i bez ovogodišnje suše, svakodnevno bori da zadovolji minimalne potrebe za hranom

 

Koordinator Ujedinjenih naroda za humanitarne poslove i hitnu pomoć rekao je da bi više od dva miliona ljudi u Somaliji moglo umrijeti od gladi do kraja ljeta ako međunarodna pomoć ne bude ubrzo poslana toj afričkoj zemlji, pogođenoj sušom, prenosi Anadolija.

 

Mark Lowcock, zamjenik generalnog sekretara UN-a, rekao je da je za pomoć Somaliji potrebno približno 620 miliona eura nakon sezone bez kiše, koja je ubila stoku i uništila usjeve.

 

Lowcock je u srijedu rekao da je Centralni fond za hitne intervencije UN-a izdvojio 40-ak miliona eura za hranu, vodu i dnevne potrebe u Somaliji, kao i za dijelove Kenije i Etiopije koji su, također, pogođeni sušom, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

U Somaliji se gotovo tri miliona ljudi, i bez ovogodišnje suše, svakodnevno bori da zadovolji minimalne potrebe za hranom.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!