VIDEO/ Strogo čuvano

BBC ušao u tajnu laboratoriju s najsmrtonosnijim virusima na svijetu: Pogledajte šta su snimili!

Hronika04.06.19, 20:36h

BBC ušao u tajnu laboratoriju s najsmrtonosnijim virusima na svijetu: Pogledajte šta su snimili!
DOBRO DOŠLI u tajni britanski laboratorij u kojem se istražuju zaštita od kemijskog oružja, balistika, eksplozivi i cyber-sigurnost

 

BBC je dobio dopuštenje za posjetu Porton Downu. Njegovom je novinaru omogućeno da vidi kako izgleda ta tajnovita ustanova te je prvi put ušao u laboratorij četvrte razine. Radi se o razini na kojoj ekipa Odbrambenog laboratorija za naukut i tehnologiju analiza najsmrtonosnije viruse na svijetu - ebolu i marburg. Frank Gardner, BBC-jev reporter zadužen za sigurnosni sektor, sastao se tamo s jednim od naučnika.

 

U zgradi za biološku izolaciju se čuvaju patogeni četvrte razine, odnosno oni najopasniji. Oni koji mogu ubiti. Najbliže što se neko izvana može približiti laboratoriju treće razine je pogled kroz mali okrugli prozor. Iza njega je laboratorij u kojem se radi sa živim bakterijama bubonske kuge.

 

"Ovdje se radi na projektu novih antibiotika i zaštite osoblja u Velikoj Britaniji, u kojem se koriste i bakterije bubonske kuge", govori Rory, jedan od najmlađih naučnika zaposlenih u Porton Downu.

 

Groznica, povraćanje...

 

Zaraženi bubonskom kugom pate od groznice, povraćanja i natečenih limfnih čvorova, a u konačnici mogu i umrijeti. No to je samo jedan od smrtonosnih patogena koji se ovdje istražuju. Dalje niz hodnik nalaze se crvena vrata, iza kojih je četvrta razina. To je najviši stepen izolacije i tu se radi na virusima ebole i marburga, najopasnijim patogenima.

 

Kontakt s oba spomenuta virusa izaziva snažnu reakciju i može biti fatalan pa naučnici pri svakom ulasku i izlasku prolaze kroz rigorozni sigurnosni postupak. Frank Gardner prvi je dobio priliku razgledati očišćenu verziju laboratorija.

 

"Naviknuli smo se stalno koristiti rukavice, skidati ih i stavljati više puta dnevno. Tako sam shvatio da je hidratantna krema vrlo korisna stvar i moj radni stol prepun je različitih vrsta krema", objašnjava Rory.

 

Strogo čuvan laboratorij

 

U ovakvom strogo čuvanoj laboratoriji naučnici su potvrdili da je nervni otrov novičok korišten za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegov kćeri prošle godine u Salisburyju. Na pitanje je li taj slučaj došao kao upozorenje za ljude koji rade u Porton Downu, Rory odgovara: "To je dio našeg posla, zato smo ovdje. Obavit ćemo svoj posao najbolje što možemo."

 

Međutim, sve spomenuto samo je manji dio posla koji se ovdje obavlja. U Porton Downu bave se i balistikom, eksplozivima, cyber-sigurnošću i odbranom od hemijskog oružja. Unutar jednog od ostakljenih i izoliranih laboratorija nalazi se Čovjek iz Portona, robotska lutka odjevena u zaštitno odijelo s unutrašnjim senzorima, koji testiraju je li otporno na nervne otrove i iperit. Čovjekoliki robot u prirodnoj veličini simulira pokrete vojnika u akciji. Nedavni napadi bojnim otrovima u Siriji ukazali su na potrebu i za takvim istraživanjima.

 

Ovdje pogledajte video.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!