Srđan Puhalo/ Anonimna odbrana srpstva

Banjaluka nije spremna da izdrži toliko bošnjaštvo... Drug Staljin bi bio ponosan na vas, Radovana mi!


03.06.19, 11:44h

 

www.frontal.ba

 

U petak 31. maja u Narodnom pozorištu Republike Srpske trebala se održati promocija knjige Ive Golštajna „Jasenovac“ u organizaciji History festa, a potom i okrugli sto o padu komunizma s naglaskom na Jugoslaviju. Ipak, to se nije desilo, jer kako nas obavijestiše organizatori na samoj promociji u potkrovlju hotela Palas, u Pozorištu je PUKLA vodovodna cijev.

 

Ne znam da li su se organizatori šalili ili zaista nisu znali šta je po srijedi, ali poplavu u pozorištu je izazvao dopis profesora i asistenata Studijskog programa za istoriju sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci institucijama Republike Srpske, u kojim ih obavještavaju „o ovim u suštini antisrpskim političkim provokacijama.“

 

Pa da vidimo šta je banjalučkim istoričarima antisrpsko u aktivnostima History festa.

 

Argument 1.

 

„Organizatori su zaobišli naučnike iz Republike Srpske, dok će iz Republike Srbije učesnici festivala biti osvjedočeni promoteri bošnjačke nacionalne ideologije i politike: Latinka Perović, Sonja Biserko, Milivoje Bešlin, Dubravka Stojanović.“

 

Odsjek za istoriju u Banjaluci neće dozvoliti da u javne ustanove uđe bilo šta što je bosanskohercegovačko, pa makar to bio i Jevrej koji predstavlja knjigu o Jasenovcu

 

Kao što vidimo Odsjek za istoriju u Banjaluci nije zadovoljan što nisu bili pozvani da učestvuju na History festu i ja razumijem njihovu ljutnju, sujeta je zajebana stvar, ali da li je to razlog da se spletkari protiv svojih kolega? Takođe, ne sviđa im se ni izbor učesnika iz Srbije jer nisu ideološki podobni i kao takvi ne mogu da uživaju u čarima srpskih javnih institucija. Istoričari sa Filozofskog fakulteta ne dovode njihovu kompetentnost u pitanje, a i kako bi kada imamo jednu profesoricu sa beogradskog univerziteta, tri doktora nauka, već im se ne sviđa ono što oni pričaju.

 

Važno je da znate da je najavljeno da tog dana Banjaluku posjete samo Milivoje Beršlin i Dubravka Stojanović, ali je sasvim jasno da Banjaluka nije spremna da izdrži ni toliko bošnjaštvo.

 

Argument 2.

 

„Studijski program Istorija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci protestvuje protiv ovako najavljene politizacije istorije. Navedena konstatacija dobija još veću snagu, jer je za moderatora okruglog stola određen aktivni političar, član Predsjedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine, Milivoj Bešlin (Novi Sad). Riječ je o osobi koja je prije nekoliko godina izjavila da je „Srebrenica ključno mjesto srpskog identiteta“, a vlast u Republici Srpskoj „kriminalni i separatistički režim koji promoviše genocidnu politiku“.

 

Ovo već je ozbiljna stvar, naši istoričari su protiv politizacije istorije i sigurni su da će se to desiti na ovom skupu jer je moderator član Predsjedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine, a to su vam sljedbenici Nenada Čanka, i izjavljivao je na televiziji nešto što se cijeloj katedri za istoriju u Banjaluci ne sviđa.


Tako je valjda svugdje u svijetu, ili si istoričar ili političar, ne može to nikako zajedno.

 

Argument 3.

 

„Među učesnicima festivala su i političari koji su imali važnu ulogu u vrijeme propasti komunizma i Jugoslavije: Raif Dizdarević, Budimir Lončar, Milan Kučan, Stipe Mesić, Vasil Tupurkovski, Bogić Bogićević. Primjetno je da među njima nema ni jednog relevantnog predstavnika srpske politike iz onog vremena.“

 

Odsjek za istoriju u Banjaluci nije zadovoljan izborom relevantnog predstavnika srpske politike i zbog toga ne smijemo dozvoliti da oni govore u pozorištu ili bilo kojoj drugoj javnoj instituciji Republike Srpske. Vjerujem da bi oni voljeli da se tog dana na konferenciju makar hologramski ukazao Slobodan Milošević ili njegova dvorska luda Vojislav Šešelj.

 

Interesantno je da su banjalučki istoričari pokazali raumijevanje u maju 2017. godine, kada je na Pravnom fakultetu u Banjaluci studentima prikazan film “Radovan - povici iza zidova tamnice”. Parafraziraću Ljubu Aličića, "zločinac je, al najljepši".

 

Argument 4.

 

„Organizatori nastoje da ovogodišnjem festivalu daju bosanskohercegovačko obilježje, pa su programom predviđene aktivnosti i u Banjaluci 31. maja 2019. godine.“

 

Odsjek za istoriju u Banjaluci neće dozvoliti da u javne ustanove uđe bilo šta što je bosanskohercegovačko, pa makar to bio i Jevrej koji predstavlja knjigu o Jasenovcu.

 

Da rezimiramo ekipa sa Odsjeka za istoriju u Banjaluci da bi zabranila nastup svojim kolegama kao argumente koriste:

 

1. Verbalni delikt,
2. Političku nepodobnost,
3. Političko opredjeljenje.

 

Sreća je naša, ali ne znam hoće li vam srpstvo to oprostiti, što ste protiv politizacije istorije i za argumentovani dijalog, inače bi mnogi od nas završili u zatvoru ili pred streljačkim strojem.

 

Vjerujem da bi oni voljeli da se tog dana na konferenciju makar hologramski ukazao Slobodan Milošević ili njegova dvorska luda Vojislav Šešelj

 

Posebno me fascinirala vaša hrabrost i spremnost da svoju glupost pripišete cijelom Odsjeku za istoriju, Filozofskog fakulteta u Banjaluci. Očarala me i vaša revnost da svoj anonimni „protest“ pošaljete svim relevantnim javnim institucijama od Arhiva Republike Srpske do SRNE. Jel to srpsko junaštvo i čojstvo, o čemu toliko brinete i zbog kojeg toliko patite?

 

Hoćete li moći pogledati u oči kolege istoričare iz Zagreba, Sarajeva, Beograda, Podgorice, Skoplja, kada ih sretnete na nekom naučnom skupu?

 

Meni je vas žao, drugovi „naučnici“, ali drug Staljin bi bio ponosan na vas, Radovana mi.

 

P.S.

Da vam je stalo do istorije i nauke koliko pričate da jeste, onda bi svojim srpskim kostima, mišićima, krvotokom i mozgom spriječili konferenciju koja se održala 12. aprila u zgradi Akademije nauka i umjetnosti pod nazivom "Srebrenica, stvarnost i manipulacije" u organizaciji Straješina Vojske Republike Srpske, Nezavisnog univerziteta Banjaluka i Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku. Na toj konferenciji nisu govorili istoričari, već gomila idiota čija je jedina kvalifikacija bila ljubav prema ratnom zločinu. Istina, neki su govorili, pa čak i objavili radove, a da se nisu ni pojavili na skupu, niti ih napisali.

 

Tada ste ćutali ko pizde, da se ne bi zamjerili Dodiku ili Radovanu, nije ni važno?istorija-ff-bl

istorija-ff-bl-1Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još