Napravite ubojitu smjesu i riješite se ovih napasti

Ako često osjećate neugodan miris u kuhinji, vaš dom je vjerovatno prekriven 'septičkim' mušicama

Auto & Dom02.06.19, 18:22h

Ako često osjećate neugodan miris u kuhinji, vaš dom je vjerovatno prekriven 'septičkim' mušicama
Ove mušice znaju poleći i do 200 malih jaja, što može uzrokovati pravu zarazu...

 


Ako često osjetite miris koji dopire iz vaše kuhinje, problem vjerovatno nije samo u iznošenju smeća. Takozvane septičke muhe česta su pojava tokom ljetnih mjeseci, a često znaju prouzrokovati vrlo neugodan miris. Ove mušice znaju poleći i do 200 malih jaja, što može uzrokovati pravu zarazu, piše Metro.

 

Septičke muhe razmnožavaju se u vlažnim kantama za smeće, cijevima, a mogu živjeti u bilo kojem izvoru vode - čak i u pitarima za cvijeće. Vrlo malo vode im je potrebno za polaganje jajašaca, tako da je od presudne važnosti obrisati sve površine u kući, te držati vaše izvore vode čistima.

 

Napominje se kako hiljade njih može biti prisutno u vašim domovima, da toga niste ni svjesni. U toj fazi obično počinju proizvoditi neugodan miris koji će vam biti najbolji pokazatelj njihovog prepoznavanja.

 

Preporučuje se i napraviti zamku ovim napastima, a možete je pripremiti i sami. Napunite zdjelu jednakih omjera šećera, vode, octa, bijelog vina i pet do deset kapi deterdženta za pranje. Ostavite zdjelu preko noći, te ujutro provjerite koliko ih se 'udavilo' u ovoj ubojitoj smjesi.

 

Možete ih i dehidrirati stavljanjem soli, sode i octa u odvod. Prolijte ovu smjesu po odvodu tokom noći, a ujutro ulijte lonac kipuće vode u odvod kako biste ih rastjerali.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!