Pozivaju na 'preipitivanje saradnje' sa Opštinom Bileća

SDA: Spomenik Draži Mihailoviću je simbol civilizacijskog i moralnog posrnuća vlasti u RS

Front02.06.19, 16:24h

SDA: Spomenik Draži Mihailoviću je simbol civilizacijskog i moralnog posrnuća vlasti u RS
Posebno je zabrinjavajuće, kako navode iz SDA, što se spomenik četničkom zločincu otkriva u gradu u kojem je tokom proteklog rata kroz ponavljanje zločina faktički uništena bošnjačka zajednica na području Bileće

 

Stranka demokratske akcije saopćila je danas kako otkrivanje spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Bileći predstavlja necivilizacijski čin koji ima za cilj nastavak širenja nacionalne i vjerske mržnje u entitetu RS.

 

Kako ističu iz te stranke slavljenje kolaboracioniste i zločinca koji je odgovoran za masovna ubistva i sistematske progone Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva, predstavlja simbol moralnog posrnuća i civilizacijskog sunovrata vladajuće ideologije u entitetu RS.

 

Posebno je zabrinjavajuće, kako navode, što se spomenik četničkom zločincu otkriva u gradu u kojem je tokom proteklog rata kroz ponavljanje zločina faktički uništena bošnjačka zajednica na području Bileće.

 

- Punu odgovornost za bujanje trenutne prakse glorificiranja ratnih zločinaca i genocidne ideologije nose vladajuće strukture u entitetu RS, čiji su kadrovi i nosioci lokalne vlasti u Bileći. Niko ko podržava ratne zločince ne zaslužuje da bude predstavnik vlasti u ime jednog naroda - navodi SDA u saopćenju.

 

SDA poziva sve koji u Bosni i Hercegovini kroz bilo kakve projekte sarađuju, ili imaju u planu saradnju sa Općinom Bileća da preispitaju tu saradnju, imajući u vidu praksu slavljenja ratnih zločinaca što predstavlja ključnu prepreku izgradnji povjerenja i održive sigurnosti u BiH, kao i njenom napretku na putu integracije u moderne globalne asocijacije.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još