IZLILE SE RIJEKE, VODA STIGLA DO KUĆA

Očajnički krik Zeničanke: Neka nam neko pomogne...Opet isto proživljavamo, zovem Civilnu zaštitu, niko se ne javlja!

Hronika01.06.19, 17:54h

Očajnički krik Zeničanke: Neka nam neko pomogne...Opet isto proživljavamo, zovem Civilnu zaštitu, niko se ne javlja!
Prema riječima Senade Čajdrić, ako im uskoro niko iz Civilne zaštite ne pomogne, voda prijeti poplaviti i kuće... Obilna kiša koja više od 15-ak sati neprestano pada u Tuzli podigla je nivo rijeke Jale na kritičan nivo

 

 

Kiša koja ne prestaje padati uzrokovala je i probleme za mještane zeničkog naselja Travnička, gdje je došlo do izlijevanja Kočeve.


Prema riječima Senade Čajdrić, ako im uskoro niko iz Civilne zaštite ne pomogne, voda prijeti poplaviti i kuće, javlja Avaz.


- Ovo je užas, ponovo proživljavamo isto. Zovem Civilnu zaštitu, niko se ne javlja. Kočeva se izlila, kiša ne prestaje. Ako ovako nastavi, prijeti da poplavi i stambene objekte. Trebaju nam vreće, neka nam neko pomogne - apelira Čajdrić, koja dodaje da je već jedan automobil poplavljen.


Podsjetimo, usljed padavina, došlo je do povećanja nivoa rijeke Bosne i njenih pritoka na području cijelog Zeničko-dobojskog kantona.


Najkritičnije je u Kaknju, gdje je povećan vodostaj rijeke Zgošća.

 

U TK voda preplavila mostove, rijeka Jala  se izlila, poplavljene kuće 


Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona zaprimio je danas u periodu od 13.30 sati do 16.00 sati veliki broj prijava građana o poplavama i prelijevanja mostova i izlijevanju rijeke Jale i mnogobrojnih potoka na području grada Tuzle, javlja agencija FENA.


Kako je Feni potvrđeno iz ovog Operativnog centra, Most Breške je srušen, voda se prelijeva i ugrožene su tri kuće. 


- U naselju Crno blato 55 potok podiže most, a mostovi Simin Han, Jahići, Tanovići su preplavljeni. U ulici Ahmeta Kobića odsječen je put prije Borića prema Gornjoj Tuzli, tako da je odsječeno 25 kuća. U naselju Crvene njive pokrenulo se manje klizište, a u naselju Grabovica prijeti izlijevanje potoka – kazali su iz  Operativnog centra. 


U općini Lukavac došlo je do većeg plavljenja stambenih i pomoćnih objekata u mjesnim zajednicama Huskići, Hrvati, Bokavići i Šikulje. 


U Gračanici je zbog kišnih padavina došlo do većeg plavljenja stambenih i pomoćnih objekata u MZ Orahovica. U ovoj Mjesnoj zajednici Bajički potok se izlio iz korita i poplavljeno je 10-ak stambenih objekata u centru MZ. 


U dijelu Donje Orahovice iz korita se izlila i Rašljevačka rijeka, tako da ima poplavljenih i ugroženih objekata u naselju Karići - Bečići. 


U MZ Miričina došlo je do izlijevanja lokalnog potoka i Miričina-polje i ugroženo je nekoliko stambenih objekata. 


Na magistralnoj cesti u dijelu Lohinje poplavljeno je više mjesta i voda prelazi preko ceste. 


Vodostaj rijeke Spreče na mostu Karanovac u 15.00 sati iznosio je 194 cm, podaci su koje trenutno ima Operativni centar Kantonalne uprave civilne zaštite TK. 

 

(FENA/ DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!