OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE

Hvala Srpska! Hvala, predsjedniče Dodik! Reče Rašid Serdarov, ruski oligarh, i odjaha sa preko 180 miliona KM u džepu!

Biznis Klub30.05.19, 20:28h

Hvala Srpska! Hvala, predsjedniče Dodik! Reče Rašid Serdarov, ruski oligarh, i odjaha sa preko 180 miliona KM u džepu!
Sve je izgledalo bajkovito 23. juna 2014. godine kada su tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik i Serdarov polagali kamen temeljac za gradnju HE „Mrsovo“ uz pompezna obećanja i obostrane pohvale. Međutim...

 

 

Izvor: Capital
Piše: Marina Čigoja


Kompanija „Comsar Energy“, koja je u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova, odustaje od projekata u Republici Srpskoj u koje je obećavala uložiti više od milijardu KM. Kako bi mu olakšala odluku „Elektroprivreda RS“ će od Serdarova otkupiti koncesije za nikad izgrađenu termoelektranu u Ugljeviku, hidroelektranu u Rudom i  nepokrenut rudnik uglja. ERS bi koncesije Serdarovu, prema upravo završenoj procjeni koju je sam naručio, trebala da plati više od 180 miliona KM, otkriva portal Capital.


Sve je izgledalo bajkovito 23. juna 2014. godine kada su tadašnji predsjednik RS  Milorad Dodik i Serdarov polagali kamen temeljac za gradnju HE „Mrsovo“ uz pompezna obećanja i obostrane pohvale.


- Ovo je značajan početak velikog posla na izgradnji hidroelektrane čiji će kapacitet biti 36,8 megavata i koji će koštati 200 miliona maraka. Moram da istaknem da će izgradnja ići značajno ubrzanim tempom, jer je sva sredstva obezbijedila kompanija Rašida Sardarova. Vlada Republike Srpske je na ovom projektu potpuno angažovana i radi sve da stvori neophodne tehničke uslove za rad - ushićeno je tada govorio Dodik.


Do danas HE nije izgrađena, kao što nije ni TE „Ugljevik 3“, niti je pokrenuta eksploatacija uglja na ležištu „Ugljevik Istok 2“ za koje je Vlada RS naprasno dala koncesije Serdarovu prije šest godina na osnovu prethodnog Dodikovog ličnog obećanja.


Probijanje rokova i nepoštovanje koncesionih pravila nije bilo dovoljan razlog za raskid ugovora sa ruskim milijarderom, već je odlučeno da Srpska po paprenoj cijeni otkupi njegove koncesije i zatvorene hotele „Comsar“ u Rudom i Ugljeviku.


Iako se za koncesije „Comsara“ interesovala jedna poljsko-kineska kompanija, u priču se uključuje „Elektroprivreda RS“ i pismo namjere sa potpisom vršioca dužnosti direktora Luke Petrovića već je dostavljeno „Comsaru“.


Serdarov hitno naručuje procjenu vrijednosti od jedne domaće kompanije po metodologiji koja njemu najviše odgovara. Prema informacijama Capitala, nezvanično potvrđenim iz dva izvora, banjalučka revizorska firma je imovinu i ulaganja „Comsara“ procijenila na čak 94 miliona eura.


Capital saznaje i da je zatražena još jedna procjena od druge revozorske kuće, pa bi ta cifra mogla da bude i znatno veća, kao i prije nekoliko godina kada je “Comsar” naručio procjenu po kojoj livade na kojima su trebali biti izgrađeni energetski objekti vrijede oko 130 miliona eura.


Serdarov je u Srpskoj ukupno registrovao pet firmi za različite djelatnosti, od ugostiteljstva do trgovine i proizvodnje električne energije. One imaju neznatan promet, ali i milionski gubitak.


ERS: Razmatramo preuzimanje koncesija u vlasništvu „Comsara“


Direktor firme „Comsar RS“ Siniša Majstorović nije želio da komentariše informacije da ERS kupuje njihove koncesije.


- Ne mogu da komentarišem ništa u vezi sa tom temom - rekao je kratko Majstorović.


Na pitanje da li je Vlada donijela odluku u vezi sa zahtjevom „Comsara“ za produženje koncesionog perioda za TE „Ugljevik 3“, Majstorović je rekao da su „zahtjevi upućeni i da su aktivni“.


- Namjera „Comsara“ kao privrednog društva u Republici Srpskoj je da nastavi investicije u RS - rekao je on.


Iako u „Comsaru“ ponavljaju samo da „nastavljaju poslovati“, portal Capital je uspio dobiti potvrdu od ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića i vršioca dužnosti direktora „Elektroprivrede RS“ Luke Petrovića da se planira kupovina Serdarovih koncesija.


- 'Elektroprivreda RS` u sklopu svojih investiciono-razvojnih planova razmatra mogućnost dobijanja koncesija iz oblasti energetike koje nisu realizovane, a jedna od tih koncesija se odnosi i na vlasništvo firme „Comsar Energy“ koja u svom koncesionom pravu ima i hidroelektranu i termoelektranu - saopštili su za Capital iz ERS-a.


Nekoliko dana kasnije Luka Petrović je u izjavi za ovaj portal čak potvrdio da ERS neće na ovom stati, već planira i nekim domaćim privatnicima isplatiti njihove neostvarene izlete u energetski sektor.


ERS je već uputila zahtjev Komisiji za koncesije RS za uvid u sve nerealizovane investicije i investicije od kojh su koncesionari odustali.


Više detalja saznajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još