Univerzitet u Sarajevu uputio demantij

Medicinski fakultet nastoji prikriti nezakonito postupanje! Čavaljuga ne može biti dekanesa sve dok...

Hronika29.05.19, 15:38h

Medicinski fakultet nastoji prikriti nezakonito postupanje! Čavaljuga ne može biti dekanesa sve dok...
Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu u posljednjih šest i više mjeseci nije proveo nijedno pravomoćno i izvršno rješenje doneseno od tijela Univerziteta u Sarajevu, stoji u saopćenju UNSA

 

U povodu informacija koje su javnosti prezentirane u ime Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a koje su objavljene u saopćenju na zvaničnoj veb-stranici Fakulteta 28. 05. 2019. godine te u pojedinim elektronskim medijima u BiH, Univerzitet u Sarajevu uputio je demantij koji prenosimo u cjelosti:

 

- Visoko obrazovanje je djelatnost od posebnog značaja i interesa za Kanton Sarajevo, kako je to i propisano članom 2. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

 

Poštivanje zakona i utvrđenih procedura osnov je osiguranja zakonitosti rada ali i funkcionalnosti procesa na nivou Univerziteta. Drugačije rečeno, vladavina prava je ključna u procesu završetka integracije Univerziteta u Sarajevu.

 

Međutim, Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu u posljednjih šest i više mjeseci nije proveo nijedno pravomoćno i izvršno rješenje doneseno od tijela Univerziteta u Sarajevu (rektora, Senata i Upravnog odbora), niti je proveo druge pojedinačne akte kojima je naloženo određeno postupanje rukovodiocu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Riječ je o odlukama i zaključcima koji se odnose na postupanje u vezi sa zahtjevima zaposlenika za zaštitu prava iz radnog odnosa, te u vezi sa rukovođenjem i finansijskim poslovanjem Medicinskog fakulteta; kao i odlukama i zaključcima koji se odnose na utvrđenu odgovornost za poštivanje zakona i izvršavanje odluka nadležnih organa vlasti i tijela Univerziteta; te provođenje odluka i zaključaka koji se odnose na postupanje Senata Univerziteta u Sarajevu.

 

U konkretnom slučaju suspenzije i razrješenja rukovodioca Medicinskog fakulteta, između ostalog, radilo se o provođenju rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove kojim se Univerzitetu u Sarajevu naređuje poduzimanje radnji i aktivnosti u cilju osiguranja izvršenja odluka Univerziteta u Sarajevu u pogledu radno-pravnog statusa prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

 

Provodeći spomenuto rješenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, donijete su najprije Odluka o suspenziji, a zatim i Odluka o prijevremenom razrješenju rukovodioca Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Ovdje ističemo da naknadni inspekcijski nadzori koje je provodila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nisu osporili zakonitost donesenih odluka, te rješenja koja su tim povodom izdata od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove nisu utvrdila nikakve obavezujuće upravne mjere u smislu poništavanja spomenutih odluka o suspenziji i prijevremenom razrješenju, što bi bio slučaj da ona nemaju uporišta u Zakonu o visokom obrazovanju KS i Statutu Univerziteta u Sarajevu.

 

Odbacujemo navode da je Odluku o prijevremenom razrješenju donio Upravni odbor po prijedlogu neovlaštenog lica, budući da je ona rezultat provođenja spomenutog rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove broj: UP-1-14-12-38-20361/18-12/02-004 od 19. 10. 2018. godine i Zaključka Upravnog odbora broj: 02-240/18 od 25. 10. 2018. godine, te da je ista donesena na osnovu jasno utvrđene obaveze Upravnog odbora u članu 154. stav (10) Zakona o visokom obrazovanju KS.

 

Imajući u vidu odluke o suspenziji i prijevremenom razrješenju rukovodioca Medicinskog fakulteta i razloge zbog kojih su one donesene, a koji se odnose na neprovođenje Zakona, nanošenje materijalne finansijske štete i narušavanje ugleda Univerziteta u Sarajevu i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, tijela Univerziteta u Sarajevu su stava da prof. dr. Semra Čavaljuga ne može biti birana na funkciju dekana sve dok su na snazi spomenute odluke koje, ponavljamo, nisu poništili niti Kantonalna uprava za inspekcijske poslove niti Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu. Ponovnim izborima prof. dr. Semre Čavaljuge, najprije za v. d. dekana, a zatim i dekana Medicinskog fakulteta, rukovodstvo Medicinskog fakulteta neodgovorno manipulira kolektivom Medicinskog fakulteta proizvoljno tumačeći Zakon, jer je odredbama Zakona o visokom obrazovanju, član 137. stav (7), propisano da se u slučaju prijevremenog razrješenja dekana bira novi dekan, što znači da ne može biti biran ni izabran dekan koji je prijevremeno razriješen.

 

Stoga ove istupe u javnosti koji se u ime Medicinskog fakulteta prezentiraju smatramo neprimjerenim pritiskom na nadležne organe kojim se nastoji prikriti nezakonito postupanje rukovodstva Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

U tom smislu, spremni smo medijima i javnosti učiniti dostupnom svu relevantnu dokumentaciju koja se odnosi na ovaj predmet, a koja je već dostavljena nadležnim pravosudnim organima na postupanje.

 

Ovom prilikom apeliramo na Vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu da onemogući zloupotrebu zvanične veb-stranice Medicinskog fakulteta, koja se, očigledno, od neodgovornih pojedinaca koristi za istupe u javnosti koji sadrže neprimjerene kvalifikacije i elemente klevete usmjerene lično na rektora Univerziteta u Sarajevu, ali i druga tijela Univerziteta u Sarajevu. U slučaju da se zloupotreba zvanične veb-stranice Medicinskog fakulteta nastavi, tijela Univerziteta će biti primorana da pokrenu aktivnosti na sankcioniranju odgovornih za ovakvo postupanje i zaštitu ugleda Univerziteta u Sarajevu - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!